Categories: Societat

Catalunya és la comunitat on hi ha més centres escolars concertats que cobren quotes altes

La pràctica totalitat dels centres educatius concertats de Catalunya cobren quotes a les famílies, independentment del nivell de finançament, i són les més elevades de l’estat, segons un informe d’EsadeEcPol que analitza la situació a Catalunya, Madrid, País Valencià, País Basc i Andalusia. Tot i això, l’estudi conclou que a Catalunya hi ha un sistema dual de centres: un 52% cobra per compensar una situació d’infrafinançament -que se situa per sota de 200 euros per alumne i any- i entre un 25% i un 33% ho fa per obtenir nivells de distinció o benefici econòmic -un 15% a l’estat-. La quota mitjana se situa en els 1.696 euros per a totes les etapes entre les famílies que sí paguen quota, quan la mitjana a l’estat espanyol és de 936 euros.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per darrere de Catalunya hi ha Madrid (1.156 euros de quota mitjana), País Basc (959 euros), País Valencià (597) i Andalusia (453). Sobre les situacions de finançament dels centres, l’estudi estableix un primer grup on els centres estan en situació d’infrafinançament o al límit d’estar-ho, amb menys de 200 euros per alumne. En segon lloc, hi ha un grup de centres amb nivells de finançament òptims, que van dels 100 als 600 euros per alumne; i un tercer amb més de 1.000 euros per alumne.

En aquest sentit, l’anàlisi reconeix que a Catalunya la meitat dels centres concertats estan infrafinançats, però apunta que un 33% estan sobre finançats. Per això, parla de sistema dual, on el 80% dels centres concertats estan en els extrems de la distribució del finançament. Només hi ha un 15% de centres que no està infrafinançat i que cobra quotes per ampliar els seus serveis no concertats per l’administració pública, quan a l’estat representen gairebé el 30%.

Una de les conclusions de l’informe és que la mida del centre és un dels factors que determina les quotes: a centres més grans quotes més elevades. Tot i això, a Catalunya aquesta relació és més dèbil, ja que són el 94% els centres que cobren aquestes quotes, la pràctica totalitat.

Segons la mida del centre, dels de menys de 100 alumnes en les etapes de primària i ESO, entre el 76% i el 80% cobren quotes. Aquest percentatge puja al 96% entre els que tenen de 100 a 500 alumnes per etapa i s’arriba a la totalitat dels que tenen més de 500 alumnes. Al segon cicle d’infantil, cobren quotes el 93% dels centres de menys de 100 alumnes per etapa i el 99% dels d’entre 100 i 500.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Enxampat un home després de robar en una casa i llançar un home gran pel balcó a Catalunya

La Guàrdia Urbana de Figueres ha detingut un home que havia entrat a robar en…

12 minuts ago

Viatges en tren per Espanya? Arriben unes ofertes que no et pots perdre!

Renfe llança aquest dilluns 20 de maig una campanya de Superpreus per viatjar al juny…

24 minuts ago

Heu vist la nova icona de WhatsApp? T’expliquem què significa!

WhatsApp, la plataforma de missatgeria, ha introduït un nou indicador destinat a informar els usuaris…

29 minuts ago

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

59 minuts ago

Males notícies: Cauen les exportacions catalanes

Les exportacions catalanes van caure un 9,3% durant el primer trimestre de l'any en comparació…

2 hores ago

Descobreixen quins són els PINS de seguretat més usats i menys fiables. Tens algun d’ells?

Durant anys, els Números d'Identificació Personal (PIN), coneguts per ser la barrera de seguretat en…

3 hores ago