Categories: Lleida

La UdL comptarà amb una planta pilot de biorefineria a Balaguer

La Universitat de Lleida (UdL) comptarà amb una planta pilot de biorefineria a Balaguer, que funcionarà com a servei cientificotècnic (SCT). El Consell de Govern de la institució ha aprovat aquest dimarts la creació d’aquest SCT que operarà al polígon de Campllong de la capital de la Noguera i que donarà servei tant a grups de recerca com a empreses d’arreu. A partir de biomassa agroalimentària i forestal, la planta pilot és capaç de desenvolupar productes tan variats com ara hidrolitzats de proteïnes, que es poden utilitzar com a fertilitzants, o líquids iònics, que funcionen com a dissolvents verds.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquests líquids són una alternativa no aquosa en reaccions químiques, amb una pressió de vapor molt baixa que fa que no siguin volàtils. Això disminueix en gran manera la contaminació, en comparació amb els dissolvents orgànics usats comunament que poden vaporitzar-se a l’atmosfera. En la mateixa línia d’una química més sostenible, la nova planta pilot de la UdL treballarà amb l’extracció d’olis de llavors de fruites, la preparació de DES (dissolvents eutèctics profunds biodegradables i de baix cost) o la valorització per fraccionament de serradures de pi.

A banda, a les instal·lacions també es podrà treballar en l’obtenció de mescles eutèctiques d‘àcid palmític i esteàric amb aplicacions en l’emmagatzemament d’energia tèrmica, l’extracció i purificació de polifenols presents en biomassa o la destil·lació d’olis essencials, entre altres, així com en l’obtenció d’olis epoxidats (plastificants), l’extracció i purificació d’esqualè a partir de residus de molins d’oli, la preparació de carboximetil-lignines (que es poden usar com a bioadhesius) i la preparació d’estòlids (precursors de bioplàstics).

L’edificació està conformada per panells de contralaminat de fusta de proximitat, en concret de pi negre, amb bones prestacions estructurals, tèrmiques, acústiques i de resistència al foc. Les instal·lacions disposaran d’un conjunt de reactors i equips de purificació per treballar fins a 50 litres, pressions de fins a 350 bar i cristal·litzacions fins a -30 graus centígrads.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Enxampat un home després de robar en una casa i llançar un home gran pel balcó a Catalunya

La Guàrdia Urbana de Figueres ha detingut un home que havia entrat a robar en…

12 minuts ago

Viatges en tren per Espanya? Arriben unes ofertes que no et pots perdre!

Renfe llança aquest dilluns 20 de maig una campanya de Superpreus per viatjar al juny…

25 minuts ago

Heu vist la nova icona de WhatsApp? T’expliquem què significa!

WhatsApp, la plataforma de missatgeria, ha introduït un nou indicador destinat a informar els usuaris…

30 minuts ago

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

59 minuts ago

Males notícies: Cauen les exportacions catalanes

Les exportacions catalanes van caure un 9,3% durant el primer trimestre de l'any en comparació…

2 hores ago

Descobreixen quins són els PINS de seguretat més usats i menys fiables. Tens algun d’ells?

Durant anys, els Números d'Identificació Personal (PIN), coneguts per ser la barrera de seguretat en…

3 hores ago