Catalunya és la comunitat on hi ha més centres escolars concertats que cobren quotes altes

La pràctica totalitat dels centres educatius concertats de Catalunya cobren quotes a les famílies, independentment del nivell de finançament, i són les més elevades de l’estat, segons un informe d’EsadeEcPol que analitza la situació a Catalunya, Madrid, País Valencià, País Basc i Andalusia. Tot i això, l’estudi conclou que a Catalunya hi ha un sistema dual de centres: un 52% cobra per compensar una situació d’infrafinançament -que se situa per sota de 200 euros per alumne i any- i entre un 25% i un 33% ho fa per obtenir nivells de distinció o benefici econòmic -un 15% a l’estat-. La quota mitjana se situa en els 1.696 euros per a totes les etapes entre les famílies que sí paguen quota, quan la mitjana a l’estat espanyol és de 936 euros.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per darrere de Catalunya hi ha Madrid (1.156 euros de quota mitjana), País Basc (959 euros), País Valencià (597) i Andalusia (453). Sobre les situacions de finançament dels centres, l’estudi estableix un primer grup on els centres estan en situació d’infrafinançament o al límit d’estar-ho, amb menys de 200 euros per alumne. En segon lloc, hi ha un grup de centres amb nivells de finançament òptims, que van dels 100 als 600 euros per alumne; i un tercer amb més de 1.000 euros per alumne.

En aquest sentit, l’anàlisi reconeix que a Catalunya la meitat dels centres concertats estan infrafinançats, però apunta que un 33% estan sobre finançats. Per això, parla de sistema dual, on el 80% dels centres concertats estan en els extrems de la distribució del finançament. Només hi ha un 15% de centres que no està infrafinançat i que cobra quotes per ampliar els seus serveis no concertats per l’administració pública, quan a l’estat representen gairebé el 30%.

Una de les conclusions de l’informe és que la mida del centre és un dels factors que determina les quotes: a centres més grans quotes més elevades. Tot i això, a Catalunya aquesta relació és més dèbil, ja que són el 94% els centres que cobren aquestes quotes, la pràctica totalitat.

Segons la mida del centre, dels de menys de 100 alumnes en les etapes de primària i ESO, entre el 76% i el 80% cobren quotes. Aquest percentatge puja al 96% entre els que tenen de 100 a 500 alumnes per etapa i s’arriba a la totalitat dels que tenen més de 500 alumnes. Al segon cicle d’infantil, cobren quotes el 93% dels centres de menys de 100 alumnes per etapa i el 99% dels d’entre 100 i 500.