Categories: Lleida

Tècnics lleidatans descobreixen la realitat dels campaments sahrauís

Una delegació de 13 tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Lleida i una representant de Sàhara Ponent porten a terme una estada de 5 dies als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, situats a Algèria, per conviure amb famílies locals i conèixer de prop la realitat del poble sahrauí. La iniciativa s’emmarca en un projecte de formació sobre drets humans i està coorganitzada per la Paeria i Sàhara Ponent.

 

Durant l’estada al desert, els membres de la delegació s’allotgen amb famílies dels campaments i segueixen una agenda de visites a equipaments diversos, alhora que mantenen contactes amb membres d’organitzacions defensores dels drets humans i amb líders de la comunitat sahrauí. Entre els equipaments visitats figuren escoles, escoles bressol, centres d’educació especial, un hospital (on han pogut conèixer el funcionament de la sanitat als campaments), edificis oficials i el sistema de distribució i reciclatge de l’aigua.

La delegació lleidatana també s’ha reunit amb representants de la Mitja Lluna Vermella (els quals han explicat com es gestiona la distribució d’aliments i de l’ajuda humanitària als campaments) i de l’Associació de Famílies de Presos i Desapareguts Sahrauís, en aquest cas per conèixer totes les accions legals que s’intenten executar a través de les lleis internacionals de defensa de drets humans i informes de l’ONU.

 

Igualment, els components de la delegació han conegut de primera mà projectes desenvolupats per joves amb microcrèdits finançats per diferents ONG, com una pizzeria, un molí de farina i un taller de cotxes. Al Museu de la Resistència la delegació lleidatana ha rebut informació sobre la lluita del poble sahrauí i de les incidències de la guerra al territori ocupat, ha pogut veure armament capturat al Marroc com mines antipersones, una de les múltiples estratègies de vulneració dels drets humans que ve patint la població sahrauí per part del país ocupant.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un projecte basat en la defensa dels drets humans

Els tècnics municipals participants en l’expedició, pertanyents a diferents departaments de l’Ajuntament de Lleida, han rebut el mes de gener formació en matèria de drets humans, i més concretament sobre cooperació Internacional, ajudes oficials al desenvolupament, causes estructurals de la pobresa, estereotips i tòpics i sobre l’enfocament de gènere basat en drets humans.

 

A més de l’aprenentatge teòric general, els inscrits han rebut formació sobre el conflicte sahrauí, la situació dels camps de refugiats i allò que significa ser refugiat, una formació ara complementada amb l’experiència pràctica de visitar els camps de refugiats sahrauís. L’objectiu és que els professionals de l’Administració, des dels seus respectius departaments, treballin en el futur en aquests àmbits solidaris i divulguin la importància de la cooperació internacional en general i la problemàtica sahrauí en concret.

 

Aquest viatge sorgeix a partir dels ‘Cicles formatius a Terreny’, un projecte de formació i sensibilització per a la solidaritat dirigit a l’alumnat i professorat lleidatans de Cicles Formatius de Grau Superior. El projecte, que Ajuntament de Lleida i Sàhara Ponent executen des de fa anys a través d’un conveni de col·laboració, inclou viatges a campaments de refugiats sahrauís.

Un llarg vincle amb el poble sahrauí

L’Ajuntament de Lleida manté des de fa quasi tres dècades un fort vincle amb la població sahrauí, col·laborant en projectes com les Vacances en Pau (acollida estiuenca d’infants dels campaments) i els Cicles Formatius a Terreny, gràcies al qual joves de la ciutat adquireixen formació i experiència sobre el terreny per esdevenir posteriorment agents de divulgació d’aquests conceptes solidaris.

 

Sàhara Ponent coordina durant l’any, generalment en col·laboració amb altres entitats, diversos viatges als campaments sahrauís per portar ajuda material, aportar formació i assessorament en diversos àmbits i contribuir a difondre la situació del poble sahrauí. Sense anar més lluny, cal recordar que el passat mes de desembre una delegació lleidatana d’assistència primària formada per metges, infermeres i estudiants d’Infermeria de la UdL es van desplaçar fins als campaments per desenvolupar un projecte de suport i ajuda mèdica a la població local.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

La primera edició del festival The Ioga Gallery debuta a Lleida

El festival internacional de Ioga The Ioga Gallery s'estrena a Lleida del 22 al 28…

45 minuts ago

Centenars de persones participaran en el Congrés que arriba a Lleida, Recerkids 2024

Una norantena de nens i nenes de 5è i 6è de Primària, acompanyats per 12…

58 minuts ago

Reforcen la vigilància a l’Horta de Lleida amb agents de paisà

Els Mossos d'Esquadra han reforçat amb agents de paisà la vigilància a l'Horta de Lleida…

1 hora ago

Novetats en el cas de la doctora que va transfondre sang a un testimoni de Jehovà a Lleida

El jutjat penal 2 de Lleida ha absolt la doctora que l'any 2016 va transfondre…

2 hores ago

Un home reté i amenaça amb una destral a la seva parella a Santa Bàrbara

L'Audiència de Tarragona ha condemnat a cinc anys i nou mesos de presó un home…

2 hores ago

El polèmic espot de campanya de Cs: Puigdemont empresonat

Cs ha presentat aquest dijous el seu espot de campanya, que es projectarà a les televisions…

3 hores ago