Categories: Comarques

Coneix el nou atractiu turístic a Balaguer: La sala subterrània del Castell Formós

Les obres de museïtzació de la sala subterrània del Castell Formós de Balaguer s’han acabat aquesta setmana, una actuació que té com a objectiu conservar l’espai i les seves estructures antigues com un valor patrimonial a protegir i que alhora doten de singularitat aquest espai. Una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’ cofinançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer i els fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 37.497,90 €. El Castell Formós o Castell de Balaguer es troba encimbellat sobre la vila de Balaguer, al sud-est del jaciment del Pla d’Almatà i molt proper al Sant Crist.

L’adequació de l’espai s’ha centrat en la neteja de murs i paviment. Es distingeix un únic àmbit que esdevé una gran sala soterrada (antic polvorí) del Castell Formós, on s’ha instal·lat un projector a la paret, dos bancs situats al mig de l’espai i un cartell indicatiu amb el nom de la sala a l’escala exterior on està previst projectar un audiovisual (mapping).

 

Es tracta de l’audiovisual “SAVI(E)S I GUERRERS. Castells i poder” basat en el poder al llarg de l’edat mitjana en aquests territoris, des de l’arribada de les tropes arabo-berbers al segle VIII, fins a la fi del comtat d’Urgell al 1413. Set-cents anys d’història en què unes poques famílies acumularen poder i riqueses que s’exhibien en els centres d’aquest poder: els castells. L’exposició també posa la mirada en l’univers femení dins el poder a l’edat mitjana.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’audiovisual tracta tres apartats

  • Els virulents segles VIII i IX: el món dels pactes i les conversions a l’Islam
  • Els regnes de taifes
  • El Comtat d’Urgell

 

L’audiovisual té un guió narratiu orientat a proporcionar al visitant una experiència activa i emotiva, per mitjà d’una projecció de vídeo damunt una paret de pedra, que atorga una nova perspectiva oferint sensació de moviment i una qualitat de personificació. Es tracta d’un audiovisual que es pot visualitzar en català, castellà i anglès, i té una durada aproximada d’uns 8 minuts. Amb aquesta actuació es pretén dotar el Castell Formós d’una instal·lació audiovisual permanent a la gran cambra i de la projecció audiovisual que permeti oferir al visitant el coneixement d’alguns dels personatges principals que van residir a la fortificació.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

El Museu de l’Aigua de Lleida celebra la primavera amb uns tallers d’art infantil

El Museu de l'Aigua de Lleida ha organitzat un taller per a infants de 5…

3 hores ago

Última hora: Moren ofegats a Tarragona un menor que no podia sortir del mar i un home que l’ha intentat rescatar

Dues persones han mort aquest dijous a la platja del Miracle de Tarragona, una de…

3 hores ago

Descobreixen la fonda més antiga del país amb 500 anys d’història a la demarcació de Lleida

La revista 'Descobrir' ha localitzat el document fundacional de l'Hostal de Pinós (Solsonès), considerada la…

4 hores ago

Busquen un grup que hauria apallissat a cops de pal un jove a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra busquen entre tres i cinc persones que aquest dimecres al vespre haurien…

4 hores ago

Convoquen vaga a les presons catalanes en ple període electoral del 12M

Els sindicats dels treballadors de les presons han convocat vaga per al 26 d'abril i…

4 hores ago

Vídeo: Un home ataca i provoca el pànic amb una destral en un centre comercial de Catalunya

Un home ha estat detingut aquest dimecres al vespre al centre comercial Màgic de Badalona…

5 hores ago