Les fires lleidatanes, el millor impuls per a les empreses emergents del territori

La Fira Sant Miquel ha suposat una oportunitat per presentar i donar a conèixer els projectes en els quals està treballant el Patronat de Promoció Econòmica, un aparador per l’impuls de les empreses emergents del conjunt del territori, sota la marca GLOBALLEIDA.

 

La fira s’ha convertit en una ocasió per promocionar i donar a conèixer, un cop més, els aliments locals i de qualitat del nostre territori a través de la xarxa ‘Aliments del territori i tu’ i, en aquesta ocasió una oportunitat per consolidar projectes de Bioeconomia a les terres de Lleida.

 

Cal recordar que, la bioeconomia, consideren que que ha de permetre a les comarques de Lleida ser un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i faciliti l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens facin ser un territori atractiu per fer arrelar projectes de vida i retenir talent al nostre entorn rural.

Pel que fa als emprenedors de la xarxa CEI, un any més sota el paraigua de GLOBALLEIDA, han exposat i han donat a conèixer els seus productes i serveis a Fira Sant Miquel. Repartits en els dos estands que la Diputació de Lleida ha posat a la seva disposició a Fira de Lleida.

 

D’aquests, deu han compartit estand al Pavelló 3 i quatre a l’estand GLOBALLEIDA-Bio, el qual forma part de la Bit Expo, ubicat al Pavelló 4. Com a resultat han destacat els bons resultats obtinguts, ja que tots comenten que han pogut tancar acords comercials. Algunes d’aquestes empreses ha estat TALKUAL i ‘Biesogen‘, Genètica i Genòmica, Medicina de Precisió i Medicina Personalitzada.

L’experiència de TALKUAL

Oriol Aldomà, és el CEO de TALKUAL ImperfectusBox S.L. Ecommerce fruita i verdura, una de les empreses vinculades a GLOBALLEIDA que està participant en el programa de consolidació empresarial Impulsa’t. Es tracta d’un projecte empresarial compromès amb la bioeconomia que ha estat ubicat a l’espai BIT EXPO, a Fira de Sant Miquel, un espai en el qual han pogut donar a conèixer el seu model i filosofia de negoci, i a més han tingut l’oportunitat de presentar davant el públic.

 

Com a experiència d’aquesta Fira, ha destacat les sinergies que han sorgit amb altres empreses amb les quals preveu tancar acords de col·laboració. TALKUAL es un e-commerce que es dedica a repartir caixes de fruita i verdura «imperfecta» a domicili des del 2019. La finalitat és lluitar i eliminar el malbaratament alimentari, ja que un terç de la producció mundial es desaprofita i un 45% d’aquesta són fruites i verdures. Un dels motius del malbaratament són els filtres estètics que apliquen les grans superfícies pel que fa al color, mida i forma de la fruita i verdura.

 

En aquest sentit, Aldomà explica que «les nostres caixes de fruita i verdura són de temporada i servim el producte directe del camp a la porta de casa amb un sol click. Seguint amb la nostra intenció de respectar i cuidar el medi ambient treballem sense plàstics i els nostres envasos i materials són 100% biodegradables».

 

«El vessant innovador de l’empresa és que han muntat un E-commerce basat en tecnologia dins el món de la fruita i verdura que en un principi li costa tenir sortida al mercat perquè no compleix l’estàndard de bellesa que exigeix el mercat. Nosaltres li donem la seva bellesa i importància per poder-la valorar com a tal. Actualment, tenim 1.500 subscriptors actius i la nostra contribució a la visió de futur compartida i als reptes globals és la modernització, digitalització i sostenibilitat de les cadenes de valor agroalimentàries», sentencia el CEO.

Biesogen, una empresa líder

Una altra de les empreses vinculades a l’estand de GLOBALLEIDA, en el que van participar 10 empreses, va ser l’empresa BIESOGEN, que ha destacat els bons resultats i les col·laboracions que ha tancat, entre d’altres amb l’associació del càncer.

 

Cristina Fransi Labat de l’empresa BIESOGEN és professional de l’àmbit sanitari amb més de 30 anys d’experiència, 15 d’ells en Gestió. Formació com a expert en genètica i Genòmica.
BIESOGEN està dedicada a l’Assessorament en Genètica i Genòmica. Venda i distribució d’un test amb el qual pots conèixer la teva genètica. Ofereixen un panell de gens molt ampli. És important destacar que verifiquem la seqüència de tot el gen, no només unes poques zones del gen on les mutacions apareixen amb més freqüència. El nostre laboratori destaca per l’excel·lència de la seva metodologia. Segons els resultats de les proves, podem suggerir opcions de tractament específiques.

 

Aquesta prova està dissenyada per al seu ús com: anàlisi inicial en una situació en què no es disposa d’una mostra representativa de teixit tumoral disponible; anàlisi posterior de ctDNA durant o després del tractament (p. ex., causa de progressió i properes opcions de tractament). Aquesta prova informarà variants d’un sol nucleòtid (SNV), petites insercions i delecions (indels) a les regions codificants dels gens analitzats.

El congrés BIT i el BIT EXPO es van convertir durant la fira en un espai expositiu de referència en l’àmbit de la bioeconomia. L’espai comptava amb tres àrees diferenciades, a través de les quals s’ha volgut evidenciar que el desenvolupament de la bioeconomia requereix la implicació directa d’empreses (àrea BIOempreses) i centres de recerca i tecnològics (àrea BIOconeixement), donat que precisament la bioeconomia es caracteritza per ser un model molt intensiu en coneixement i tecnologia i, una àrea de debat (BIOsocietat-ÀGORA BIT) on es van dur a terme jornades tècniques, tallers i presentacions vinculades a la bioeconomia.

 

Per primera vegada, en aquest espai del BIT EXPO van estar representades les principals institucions de l’ecosistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya amb capacitats específiques per contribuir al desenvolupament efectiu de la bioeconomia circular a través el BIOHUB CAT. La bioeconomia circular és un sector molt intensiu en tecnologia i coneixement. Una de les línies d’actuació del BIOHUB CAT és precisament articular les capacitats de bioprocessament existents a través de l’ecosistema RDI mitjançant una xarxa de nodes que puguin oferir serveis específics a les empreses.

 

Cal destacar els 484 escolars que van participar en tallers proposats a les escoles en la I setmana de la Bioeconomia. I els 221 nens que van participar en els tallers Petit Xef que es van organitzar en l’espai BITEXPO. La bioeconomia circular és un sector molt intensiu en tecnologia i coneixement. Una de les línies d’actuació del BIOHUB CAT és precisament articular les capacitats de bio processament existents a través de l’ecosistema RDI mitjançant una xarxa de nodes que puguin oferir serveis específics a les empreses.