Comarques

Zones urbanes amb espais verds i caminables registren més nivells d’activitat física

La investigació utilitza GPS i acceleròmetres en participants per associar el nivell d'activitat amb l'entorn

Laura Biela
  • setembre 18, 2022
  • 2 min read
Zones urbanes amb espais verds i caminables registren més nivells d’activitat física

La combinació d’espais verds i entorns més caminables en zones urbanes promouen més activitat física per part dels ciutadans. Així ho evidencia un estudi realitzat, entre altres, per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Departament de Geografia de la UAB que s’ha publicat recentment a la revista científica ‘Environmental International’. L’estudi ha comptat amb la participació de 354 dones que treballen en quatre ciutats diferents dels Estats Units i n’ha fet un seguiment amb sensors portàtils i dades satel·litàries per relacionar els nivells d’activitat amb la possibilitat de caminar i l’ecologia dels llocs on feien la seva activitat física.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Segons Oriol Marquet, autor principal de l’estudi, es va col·locar a les participants durant una setmana una unitat GPS que registrava la seva ubicació cada 15 segons i un acceleròmetre que registrava el moviment i la intensitat de l’exercici físic.


De l’anàlisi de les dades obtingudes se’n va extreure que les participants que van passar més temps a llocs molt caminables i verds van presentar els nivells més alts d’activitat física moderada i intensa. «Això podria indicar que els efectes prèviament establerts dels nivells de ‘caminabilitat’ sobre l’activitat física podrien ser encara més alts quan a aquests entorns s’hi afegeix vegetació», indica Marquet.

Des de la UAB destaquen que la troballa és important perquè valida hipòtesis existents utilitzant mètodes i enfocaments nous, com l’ús d’acceleròmetres i GPS. A més, les dades suggereixen que no hi ha una dicotomia entre espais verds i espais «caminables», sinó que aquells espais que més contribueixen a l’activitat física i a l’ús dels modes de transport actius són, de fet, els que combinen ‘caminabilitat’ amb una alta presència de vegetació.

Els autors de l’estudi confien que la troballa sigui una eina útil perquè planificadors urbans, arquitectes paisatgistes i responsables polítics considerin la necessitat de dissenyar entorns urbans més verds i «caminables» per crear models de mobilitat més sostenibles i saludables.

Laura Biela
Sobre l'Autor

Laura Biela

Laura Biela Abad (Lleida, 1987). Llicenciada en Periodisme per la Universidad Carlos III de Madrid. Directora de LleidaDiari.cat des de l'any 2017, després que el digital lleidaalminut.com, nascut al 2012, canviés de color i d'imatge per convertir-se en LleidaDiari.cat. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *