Categories: Lleida

Xuklis ‘made’ UdL per sensibilitzar sobre el càncer infantil i juvenil

Enguany en fa deu que la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL) lliura a l’Associació de familiars i amics de nenes i nens oncològics de Catalunya (AFANOC) delegació de Lleida, els ‘Xuklis’ que realitza l’alumnat del centre. Repetint l’experiència dels darrers dos anys, aquests ninos que ha popularitzat AFANOC per sensibilitzar sobre aquesta malaltia, han pres vida en set curtmetratges de creació pròpia. Cadascun és diferent, d’acord amb la temàtica de cada Xukli i la seua corresponent capsa didàctica. Així hi trobem les petites històries del Xukli dels sentits, el Xukli Bemol, el Xukli Brainy, el Xukli escombriaire, el Xukli matemàtic, la Xukli viatgera i el Xukli de l’autoestima.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A l’interior de cada capsa hi ha un enllaç a YouTube o un codi QR a l’audiovisual i material didàctic dissenyat i construït per sensibilitzar sobre el càncer infantil i juvenil. Aquest material, explica Astudillo, està pensat per utilitzar-lo amb alumnat d’educació infantil i dels primers cursos d’educació primària, ja que proporciona recursos perquè els infants puguin dur a terme activitats d’aprenentatge a través de l’experimentació, la creativitat, la natura, l’art o les emocions, entre d’altres. Tant el Xukli com els materials emprats en cada capsa són reciclats.

 

En la seva elaboració hi han participat la trentena d’estudiants de l’assignatura Arts visuals i creativitat de 4t curs del Grau d’Educació Infantil de la FEPTS, tutoritzats per Marisé Astullido, que han estat presents en l’acte d’aquest dilluns de lliurament del Xuklis. També hi han assistit el degà de la FEPTS, David Aguilar, i la coordinadora d’AFANOC Lleida, Victoria Cano.

 

El degà ha destacat que per a la Facultat «és un plaer mantenir la col·laboració amb AFANOC i, amb l’ajuda de l’estudiantat del Grau d’Educació Infantil, contribuir en la sensibilització d’aquesta malaltia». Per la seva part, Cano ha ressaltat la implicació d’aquests alumnes en la creació de material didàctic a partir de la figura del Xukli. «Això ens suposa disposar d’unes eines molt útils per a les xerrades de sensibilització que fem als centres educatius, a més, que els futurs educadors coneguin la nostra entitat i els seus valors». Alguns del set Xuklis viatjaran fins a Barcelona per quedar-se a la Casa dels Xuklis, com a recurs temporal per a les famílies que han de desplaçar-se a la capital catalana pel tractament mèdic dels seus fills i les seves filles. La resta, són per escoles i centres col·laboradors de l’Associació.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Una escola de Lleida, pionera en educació financera a través d’una aplicació

Més de 200 alumnes d'una desena d'aules del col·legi Lestonnac de Lleida aprenen educació financera…

2 hores ago

A partir de l’1 d’abril l’IVA del gas deixa de ser reduït

L'IVA del gas deixarà d'estar reduït al 10% a partir del pròxim dilluns 1 d'abril…

2 hores ago

T’agrada el cinema? Et portem les estrenes de la setmana!

El tot poderós Kong i el temible Godzilla tornen a la gran pantalla aquest dimecres…

4 hores ago

Detinguts dos homes a Catalunya per caçar becades i penjar-ho a les xarxes

Efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del cos d'Agents Rurals han identificat i…

17 hores ago

Algunes comarques catalanes podrien registrar més de 100 mm de pluja en les pròximes hores

Protecció civil activa la Prealerta #INUNCAT, ja que segons el METEOCAT a partir de les…

17 hores ago

El Museu de l’Aigua de Lleida celebra la primavera amb uns tallers d’art infantil

El Museu de l'Aigua de Lleida ha organitzat un taller per a infants de 5…

21 hores ago