El canvi climàtic podria acabar amb la producció de xocolata l’any 2050

Els amants de la xocolata també patiran els efectes del canvi climàtic

Els amants de la xocolata també patiran els efectes del canvi climàtic | Arxiu

 

Els efectes del canvi climàtic comencen a ser molt evidents al nostre planeta i no paren de sortir més conseqüències desastroses pel futur de la Terra. L’última notícia afecta de ple i per sorpresa els amants de la xocolata, ja que es podrien quedar sense aquest deliciós aliment cap a l’any 2050.

 

Així ho indica l’estudi ‘Clima i Xocolata’, que conclou que si no es frena el canvi climàtic seria inviable cultivar i produir els grans de cacau a les zones tropicals del planeta, cosa que faria impossible cobrir la demanda de xocolata al món.

 

Si això acaba passant, totes les varietats de productes derivats del cacau que podem trobar actualment als supermercats i que agraden tant a un gran nombre de consumidors, com són, per exemple, la xocolata negra, blanca, amb ametlles, la desfeta, la soluble amb llet o la que s’utilitza per fer pastissos, desapareixerien l’any 2050.

 

La xocolata, un aliment preuat en perill per culpa del canvi climàtic

Xocolata

Xocolata | Cedida

 

El canvi climàtic està portant greus conseqüències pel medi ambient del nostre planeta, com ara canvis bruscos i extrems de les temperatures, canvis en la climatologia de moltes zones del món i la desfeta del gel als dos pols. Uns efectes que aniran a més i que afectaran de ple a la producció de cacau.

 

D’aquesta manera, els experts que han dut a terme aquest estudi recorden que el cacau es cultiva a zones tropicals gràcies a la seva humitat i calor intensa que contribueix al creixement dels grans de cacau, factors que estan començant a variar a causa de l’escalfament global.

 

En concret, a les zones tropicals la calor va en augment, i si la tendència segueix sent aquesta hi hauria llargues èpoques de sequera que provocarien la mort de les plantes i ressecarien una terra que seria incapaç se seguir produint més cacau d’aquí a uns 40 anys.

 

Excepcions en les que el cacau va en augment

La producció de cacau és vital per a l'economia dels països tropicals

La producció de cacau és vital per a l'economia dels països tropicals | Arxiu

 

L’estudi ha tingut en compte els resultats d’un total de 294 poblacions que tenen plantacions de cacau, i destaquen especialment les dades obtingudes a Ghana, però resulta que en alguns punts del continent americà trobem excepcions, ja que la producció d’aquest aliment ha augmentat al llarg dels últims anys.

 

Països com Costa Rica, Guatemala, Mèxic, Equador, Brasil o Colòmbia han registrat un augment del cultiu i collita de cacau, cosa que s’ha convertit en una oportunitat econòmica i social per a la millora de l’economia de poblacions fins ara molt desafavorides.  

 

Destaca l’exemple de Colòmbia, país on el cultiu de cacau s’ha convertit en una línia de reinserció social de molts ex-guerrillers de les FARC, grup que fa poc va signar un tractat de pau amb el govern colombià.