Xoc d’opinions per la necessitat d’incrementar salaris a les portes del Primer de Maig

CCOO i UGT han xocat aquest dimecres amb Foment del Treball i Pimec per la necessitat d’actualitzar salaris per fer front a la inflació. A pocs dies pel Primer de Maig els sindicats han aprofitat un debat celebrat al Congrés del Treball de Catalunya per criticar l’actitud patronal en aquest tema. «Les empreses s’estan passant de rosca amb l’acumulació de beneficis en una crisi inflacionària», ha lamentat el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. Camil Ros (UGT) també ha apostat per reclamar millores i ha recordat que en tots els conflictes salarials viscuts fins ara a Catalunya s’ha arribat a acords. Per part seva, Cañete (Pimec) ha alertat del risc de donar-se un tret al peu renunciant a activitat i productivitat.

«Si amb la inflació que tenim, la crescuda de les matèries primeres i el preu del transport s’incrementen els sous sense tenir en consideració res (…) ho farem, però tancarem l’empresa», ha avisat Cañete. En aquest sentit, ha recordat la situació de fragilitat que pateixen moltes petites i mitjanes companyies i ha avisat que cal preservar la viabilitat del teixit empresarial. «Hem de pagar els millors salaris possibles, però que no ens facin tancar activitat», ha demanat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En la mateixa línia, la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha alertat que el marge d’error que ofereix el complex context actual és petit. «Hem de fer les coses ben pensades, no per impulsos i aplicant el sentit comú des de totes les parts», ha demanat. D’altra banda, ha recordat que les empreses han d’anar bé per poder beneficiar als treballadors. «Només així podrem avançar», ha manifestat en un debat conduït per l’exconsellera de Treball Dolors Bassa.

 

Acumulació escandalosa de beneficis

Segons Pacheco, les empreses s’estan aprofitant de la inflació i la pujada de preus per fer una acumulació escandalosa de beneficis que s’hauria de repartir entre els treballadors en forma de millors sous. «Estan passant la factura al conjunt de la classe treballadora, i a més no som capaços de desbloquejar adequadament els increments salarials», ha reblat. «Les empreses us esteu guardant els recursos, els beneficis, i no esteu pagant els salaris suficients», ha asseverat.

Per part d’UGT, Camil Ros ha anat més enllà i ha assegurat que el procés de globalització de les darreres dècades «ha destrossat totes les estructures de l’estat del benestar». En aquest sentit, ha defensat la necessitat d’un «nou acord mundial». Així mateix, el dirigent sindical ha afirmat que la indústria catalana estava millor quan hi havia aranzels i ha culpat d’aquest fet decisions d’empresaris com Amancio Ortega, Inditex, que va decidir marxar a fabricar a zones més barates.