El xec de 200 euros per a llars amb rendes inferiors a 27.000 euros es podrà sol·licitar a partir del 15 de febrer

El xec de 200 euros inclòs en el nou decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres amb noves mesures anticrisi es podrà demanar a partir de 15 de febrer a l’Agència Tributària, segons recull el text publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. S’hi podran acollir aquelles llars amb ingressos inferiors als 27.000 euros anuals, els ciutadans residents a l’Estat per sota aquest llindar que durant aquest any hagin treballat per compte propi o aliè i estiguin donats d’alta a la Seguretat Social o hagin rebut una prestació d’atur i disposin d’un patrimoni inferior als 75.000 euros a 31 de desembre. El termini màxim per acollir-se al xec de 200 euros, que constarà d’un pagament únic a través d’una transferència, finalitzarà el 31 de març.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En canvi, no podran ser beneficiaris d’aquesta mesura els ciutadans que a 31 de desembre rebin l’Ingrés Mínim Vital o alguna pensió o aquells sol·licitants qui durant el 2022 hagin sigut administradors de dret d’una societat mercantil que en el darrer dia d’aquest any no hagi cessat l’activitat o si s’és titular de valors en borsa.

Un cop tramitada la documentació per demanar l’ajuda, l’Agència Tributària efectuarà l’ingrés si és correcte. En cas contrari, justificarà els motius pel qual es denega la petició i el sol·licitant tindrà deu dies fer al·legacions o presentar nova documentació. Sinó, al cap de 30 dies la proposta es donarà formalment per denegada. Així mateix, si l’administració detecta que s’ha atorgat l’ajuda i s’incompleixen alguns dels requisits en podrà reclamar la seva devolució més els interessos de demora.

En el nou paquet de mesures que va presentar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també destaca la reducció de l’IVA del 4% al 0% els aliments de primera necessitat (el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals) i del 10% al 5% en el cas de l’oli i la pasta. Així mateix, es posa fi al descompte generalitzat de 20 cèntims per litre de combustible i es mantindrà només en sectors professionals concrets.

Només s’aplicarà al transport professional per carretera i s’abonarà a final de cada mes. Per als agricultors també es mantindrà l’ajuda, que es donarà amb la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs amb un cost de 240 MEUR. També es donaran 120 MEUR en ajudes directes per a pescadors.

A més, als agricultors se’ls compensarà l’augment dels costos per l’encariment dels fertilitzants amb 800 MEUR en ajudes directes. Una part del paquet va dirigit a la indústria electrointensiva, per a qui s’obrirà una línia de liquiditat de l’ICO de 500 MEUR. Al sector de la ceràmica i altres subsectors, tindran 450 MEUR en ajudes.

text