Restriccions a Lleida per l’arribada de la Vuelta Ciclista a Espanya 2018

Lleida ja ho té tot a punt per ser la propera setmana seu d'arribada i de sortida de la Vuelta Ciclista a Espanya 2018. L'afectació serà principalment els dies 13 i 14 de setembre, dies en que la Guàrdia Urbana i els voluntaris de Protecció Civil desplegaran un ampli dispositiu per minimitzar les afectacions al trànsit i la mobilitat ciutadana. Concretament, el dia 13 de setembre, la ciutat acollirà el final de la divuitena etapa de la Vuelta, entre Ejea de los Caballeros i la capital del Segrià -186 quilòmetres de recorregut-, i al dia següent, viurà la sortida de la prova.

 

La meta estarà situada a l'avinguda Prat de la Riba. Concretament, a l'alçada del carrer Teuleries. Està previst que els ciclistes comencin a arribar dijous a partir de les 17.40 hores, entrant a la ciutat per la carretera N-230, el carrer Alcalde Porqueres, l'avinguda de Balàfia, Baró de Maials i Prat de la Riba. Segons ha explicat l'Ajuntament de Lleida en un comunicat, els carrers s'aniran tallant progressivament al trànsit, tot i que l'entorn de Prat de la Riba es veurà molt afectat per la presència dels vehicles de tota la comitiva participant en aquesta competició; així com l'entorn del Barris Nord, punt on s'instal·larà el Centre de Premsa i l'Oficina Permanent de la Vuelta.

 

Ampli dispositiu

Des de fa dies, la Policia local informa als veïns, centres educatius, comerciants, empreses i serveis d'emergències de les afectacions al trànsit que viurà la ciutat els dies 13 i 14 de setembre. Un dispositiu de seguretat que implicarà en total unes 80 persones.

 

La senyalització de les zones d'estacionament per on passa la cursa s'iniciarà dilluns, dia 10. Els carrers avinguda Prat de la Riba des del pavelló Barris Nord fins a Ricard Vinyes; avinguda Rovira Roure entre Passeig de Ronda i Ricard Vinyes; avinguda Alcalde Porqueres tram entre Prat de la Riba i Pau Claris; Bonaire; Llitera; Sant Martí, en el tram entre Prat de la Riba i Camp de Mart; Teuleries; Onofre Cerveró; i Bisbe Galindo hauran de quedar lliures de vehicles el dia 13 de setembre a partir de les set del matí. Ja el dia de la cursa, es restringirà el trànsit de forma progressiva a Prat de la Riba a partir de les 7.00 hores. Els últims mil metres del circuit estaran delimitats amb tanques que impossibilitaran creuar l’avinguda entre Ricard Viñes i Baró de Maials, inclosos els vianants, a partir de les 15.00 hores. Aleshores tota aquesta avinguda quedarà ja tallada. A partir d’aquesta hora també s’anirà reduint la circulació en la resta de carrers del circuit de la cursa. La previsió és que, si es compleix l’horari previst per l’organització, sobre les 16.30 hores quedi tallat al trànsit tot el circuit -Alcalde Porqueres, avinguda Balàfia, Baró de Maials i Prat de la Riba-. La Guàrdia Urbana desviarà els vehicles per recorreguts alternatius, però es recomana no estacionar ni fer ús dels vehicles en la zona afectada pel pas de la cursa. En cas que sigui imprescindible moure’s en vehicle a partir de les 13.00 hores, caldrà buscar itineraris alternatius.

 

Les línies d'autobús també es veuran afectades, tot i que a partir de dilluns es detallarà tota la informació en els mateixos vehicles, a la web de Moventis i al twitter de @MoventisInfo. Un cop acabada l’etapa i tan aviat com sigui possible s’aniran reobrint al trànsit els carrers afectats, amb l’excepció de Prat de la Riba, entre Ricard Viñes i Alcalde Porqueres, que romandrà tallat fins al voltant de les 21.00 hores per les tasques de desmuntatge de la infraestructura de la línia d’arribada.

 

Dinovena etapa

El divendres 14 de setembre tindrà lloc la dinovena etapa de la Vuelta de 154 quilòmetres amb sortida a Lleida i arribada a Naturlandia, a Andorra. La sortida tindrà lloc a l’aparcament del Barris Nord cap a les 13.15 hores, després de la concentració prèvia, i els ciclistes faran un circuit neutralitzat pel centre de la ciutat.

 

L’estacionament a l’esplanada del mercat del Barris Nord quedarà prohibit a partir del dia 12 i no es recuperarà la normalitat a l’espai fins que no acabin les tasques de desmuntatge de la infraestructura de la sortida de l’etapa, cap a les quatre de la tarda del divendres 14 de setembre.

 

El dia de la sortida, les tasques de muntatge de la infraestructura s’iniciaran a les 8 del matí. No es preveuen afectacions importants de trànsit, tot i que hi podrà haver algun desviament puntual a Prat de la Riba i Comtes d’Urgell per afavorir les maniobres d’entrada i sortida dels vehicles a l’aparcament.

 

El circuit urbà recorrerà els carrers Comtes d’Urgell, Príncep de Viana, Rambla Ferran, Francesc Macià, av. Madrid, av. Catalunya, Rambla d’Aragó, Balmes, Prat de la Riba i C-12, on ja un cop fora de la ciutat es donarà la sortida oficial de l’etapa. Al tractar-se d’una sortida neutralitzada, no es preveuen afectacions de trànsit importants. Es tallarà la circulació al pas de la comitiva ciclista i es recuperarà la normalitat tan aviat com el grup hagi superat el punt de tall. Els autobusos no modificaran el seu recorregut, sinó que s’aturaran al punt de tall i reprendran després la marxa habitual. Es preveu que a les 13.45 el pilot ja haurà abandonat la ciutat.

 

Recomanacions

– Es recomana no estacionar ni fer us dels vehicles en la zona afectada pel pas de cursa.

– En cas que resulti imprescindible utilitzar el vehicle, a partir de les 13 hores s’han de plantejar els trajectes que evitin creuar o incorporar-se a l’Av Prat de la Riba, especialment, en el tram compres entre la plaça Ricard Vinyes i el carrer Baró de Maials, així com a la resta del circuit urbà que faran els ciclistes.

– Per circular entre el Secà de Sant Pere, zona est de Balàfia i el barri de Pardinyes en direcció a la Zona Alta de la ciutat, o a l’inrevés, es recomana utilitzar les vies circulatòries que connecten amb el passeig de Ronda per la part baixa de la ciutat (Av Tortosa, Av Segre, Rambla de Ferran i Av Madrid).

– El trànsit d’entrada a la ciutat procedent de Saragossa i Barcelona i que pel passeig de Ronda pretengui accedir a la N-230, serà desviat cap a la N-240 i incorporats a la A-2 per enllaçar amb la N-230 a l’alçada de Torrefarrera.

– Si la climatologia acompanya, i per l’atractiu que desperta aquesta prova ciclista entre els aficionats, és probable que molt públic s’apropi als marges del circuit per veure els corredors. Respecteu les zones delimitades amb tanques de protecció i procureu no envair la calçada amb la finalitat de no posar-vos en perill ni vosaltres ni als corredors. Utilitzeu les voreres i zones de vianants, les quals permeten una bona visió del pas dels ciclistes i presteu especial atenció als menors.

– Les línies de Bus que transcorrin pel circuit de Cursa, seran desviades de forma progressiva en la mesura en que vagin quedant tallats els diferents trams de l’Av Prat de la Riba i resta de circuit de cursa. Ateneu la informació que a tal efecte pugueu rebre de l’empresa concessionària del servei d’Autobusos.

– Ateneu en tot moment les indicacions que rebeu dels agents de la Guàrdia Urbana i voluntaris de Protecció Civil que vetllaran per la seguretat del circuit de Cursa.