Sense Categoria

Un dels fàrmacs de Voltaren augmenta el risc d’infart

Avatar
  • setembre 9, 2018
  • 3 min read

Imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Un estudi desenvolupat per l'Hospital Universitari de Aarhus, Dinamarca, ha confirmat que els medicaments que inclouen un fàrmac anomenat diclofenac, que apareix en el Voltaren, el Dolotren o el Salaraze, entre d'altres, està relacionat amb l'augment del 50% del risc de patir infarts i atacs de cor.

 

La investigació es va realitzar sobre 6.300.000 pacients, als quals se'ls hi havia prescrit la medicina per tal de reduir el dolor. Cada un d'ells va haver-lo de consumir per un període inferior a un any, en una etapa d'observació que es va allargar des de 1996 fins a 2006.

 

La principal incidència que varen comprovar és que els usuaris d'aquest medicament tenien major risc de patir complicacions cardiovasculars, fet demostrat al cap de 30 dies de consumir el producte, quan els pacients començaven a patir arítmies, cosa que no succeïa als qui els prescrivien ibuprofèn, naproxèn o paracetamol.

 

Consumir diclofenac incrementa el risc d'infart

L'estudi desenvolupat pel centre danès apuntava que el risc d'infart incrementava en tots els pacients que consumien diclofenac, independentment del sexe o l'edat. Concretament, els usuaris que prenien el fàrmac triplicaven el nombre d'infarts en comparació dels qui utilitzaven paracetamol.

 

De la mateixa manera, la xifra es quadruplicava, respecte a aquells que no consumien medicaments. «Ha arribat l'hora de reconèixer el risc potencial que suposa el diclofenac i reduir el seu ús», detallava l'investigador Martien Schmid dins l'informe presentat.

 

.

Voltaren | Imatge d'arxiu

Els riscos de vendre Voltaren sense recepta

Com a conseqüència dels resultats, el doctor va alertar la necessitat d'incloure l'exigència d'entregar una recepta en el moment de voler adquirir aquest medicament. De la mateixa manera, va instar els productors a incloure les pertinents advertències sobre els riscos potencials d'aquest.

 

Cal destacar que la probabilitat d'infart no ha estat l'única anomalia presentada pel diclofenac, ja que també s'han registrat augments de casos de sagnats gastrointestinals. Davant d'aquesta situació, el Regne Unit es va avançar a la polèmica, prohibint la venda del fàrmac sense recepta.

 

França també ha començat a prendre mesures, com la limitació de l'ús del seu fàrmac. Els especialistes són conscients que no han de prescriure el medicament per aquells pacients que pateixin problemes d'hipertensió, colesterol o siguin diabètics.

 

Per la seva part, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va començar a valorar aquestes reaccions el 2012. Llavors, es va advertir a la societat que l'ús del diclofenac augmenta el risc cardiovascular, encara que no serà fins a les pròximes setmanes quan, Novartis, responsables de Voltaren, inclogui la pertinent modificació a la seva fitxa tècnica

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *