Una clínica privada de Lleida inicia els tràmits per poder avortar quirúrgicament

Imatge d'arxiu d'un professional sanitari posant-se uns guants

Imatge d'arxiu d'un professional sanitari posant-se uns guants.   | ISTOCKPHOTO

El Departament de Salut ha iniciat tràmits amb la clínica privada Vithas de Lleida per possibilitar que les dones puguin avortar quirúrgicament. Fins ara calia desplaçar-se a Barcelona o Tarragona i tal com ha assenyalat la gerent Divina Farreny, tan aviat com la clínica estigui acreditada amb una ampliació de cartera, això ja no serà així. Farreny també ha assegurat que els 29 professionals de l'Hospital Arnau de Vilanova són objectors de consciència sobre l'avortament quirúrgic tot i que «en diferents graus». En aquest sentit, ha confiat que això canviarà en els propers temps, «per l'evolució del concepte» i també per les explicacions que es poden donar en cada moment sobre cada cas.

 
 
[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]
 
 
Respecte a les dificultats de poder avortar quirúrgicament a partir de la novena setmana de gestació, la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat aquest dimarts que és una qüestió que ja porta la consellera Vergés des que va iniciar el mandat. En aquest sentit, ha recordat la incorporació de la directora clínica territorial de Ginecologia i Obstetrícia, que ha fet que es pugui avançar en diverses coses. Al Pirineu no hi havia possibilitat de fer ni la intervenció voluntària farmacològica, ha recalcat Farreny, que també ha afegit que ara s'està treballant en aquest aspecte. «Anem un pas darrere l'altre», i confia que abans d'acabar l'any, aquesta pràctica es pugui fer tant a l'Hospital del Pallars, a Tremp, com al de Vielha. A més a més, també s'està ampliant la maquinària per poder fer ecografies del segon trimestre.
 
 
A Lleida s'han buscat alternatives a l'objecció de consciència que mantenen tots els professionals de l'Hospital Arnau de Vilanova respecte a l'avortament quirúrgic i per això es va «llençar la necessitat» a les clíniques privades i ara s'està tancant l'acord amb Vithas Salut. Segons Farreny, hi ha moltes dones en situació vulnerable que són les qui és «nodriran» d'aquest servei que ha de suposar una «equitat» respecte al conjunt del país. S'ha referit així a casos de treballadores del «sexe comercial» que tenen la necessitat d'interrompre l'embaràs. «És un dret de les dones i hem de veure quines opcions tenim igual que ha la resta de Catalunya», ha conclòs Farreny.