Visions creuades entre veïns de l’Horta i la Paeria pel polígon de Torreblanca

La polèmica entre alguns veïns de les partides de Torreblanca i Grealó, a l'Horta de Lleida, i la Paeria sobre el desenvolupament d'un macropolígon industrial en aquesta zona continua viva després d'una primera protesta dels afectats al mes d'agost. Asseguren que el projecte que preveu 1.280 hectàrees de sòl industrial els ha vingut de nou i ara hi ha veïns a qui «se'ls prendrà la casa i els terrenys on treballen».

 

Per contra, des de la Paeria s'ha recordat que ja fa 15 anys que es van comprar terrenys en aquesta zona per a la construcció del polígon de Torreblanca – Quatre Pilans i que l'actual govern municipal ha desencallat una situació per no perdre l'oportunitat d'acollir grans empreses internacionals.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Una primera protesta a l'agost

Després de fer una primera protesta a l'agost, els veïns, constituïts en una plataforma, n'han convocat una altra per aquest dijous. Serà una manifestació que transcorrerà pel Pont Vell fins al davant de la Paeria. Tot i que el polígon està promogut pel Govern, amb l'acompanyament de la Paeria, els veïns traslladen el seu malestar al consistori. I es que consideren que la situació els ha vingut sense «pràcticament no saber res del que volien fer». Així ho assegura la presidenta de la plataforma, Carmen Guerrero, que considera que el Pla director de 1.280 hectàrees, té unes «dimensions astronòmiques» que acabaran amb la destrucció d'una horta «productiva i fèrtil on hi viu gent que hi treballa».

Imatge de veïns de l'Horta de Lleida

Visions creuades entre veïns de l'Horta de Lleida i la Paeria pel polígon de Torreblanca | LleidaDiari.cat

 

La plataforma denuncia que es veuen afectades persones a qui se'ls expropiarà la casa de tota la vida i els terrenys on hi tenen els cultius. «De cop i volta s'hauran de buscar una vida en un altre lloc», ha lamentat Guerrero. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta zona és el «pulmó» de Lleida i en el context de crisi climàtica actual, caldria conservar-la. Segons la plataforma, a les parcel·les més grans que es preveuen al sector de Torreblanca s'hi preveu la implantació d'una empresa química que portaria riscos per Lleida.

 

«Quan es van vendre els terrenys no hi va haver controvèrsia»

Des de la Paeria, el primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha recordat que fa 20 anys que es parla del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans i que en fa més de 15 que el Govern, a través de l'Incasòl, en va comprar la majoria. Aleshores, apunta, no hi va haver «controvèrsia», sinó tot el contrari, ja que molts dels propietaris van generar importants ingressos perquè en aquella època el sòl industrial estava molt valoritzat.

 

Postius ha assegurat que el Pla director inclou 842 parcel·les, però les que realment estan afectades pel desenvolupament industrial són 255. Així mateix, ha destacat que només hi ha 80 habitatges dins d'aquest perímetre i que d'aquests, només 10 estan afectats per expropiacions. A més, el tinent d'alcalde ha remarcat que d'aquests 10 només n'hi ha 2 que siguin legals.

 

Postius ha assegurat que com Ajuntament han rebut prop de 200 propietaris i que durant l'agost s'ha remès un escrit als afectats amb informació per veure els casos en què no hi ha llicència per mirar de trobar documentació antiga i així poder acreditar la legalitat dels habitatges d'alguna manera. El tinent d'alcalde ha manifestat el compromís de voler «acompanyar» veïns i propietaris afectats en tot el procés amb la voluntat d'ajudar a tothom, «fins i tot a presentar al·legacions».