La Viquipèdia en català entra al rànquing de les 10 millors llengües del món

La Viquipèdia en català forma part des d’aquest diumenge del rànquing de les 10 millors llengües del món amb 10.000 articles essencials, segons ha assegurat en un comunicat la mateixa enciclopèdia virtual, que qualifica el fet de «fita històrica de qualitat lingüística».

 

El llistat dels 10.000 articles és una selecció de les entrades que es consideren «més importants i necessàries» en qualsevol de les edicions del projecte digital nascut el 2001. El rànquing s’actualitza cada mes entre les 310 llengües que disposen de versió de Viquipèdia i en la darrera revisió el català ha superat idiomes com l’àrab, el portuguès, el coreà o l’hebreu. La versió catalana de l’enciclopèdia en línia ha aconseguit una puntuació de 75,83 sobre 100.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El rànquing s’estableix a partir de paràmetres com la manca o presència d’aquests articles en una llengua concreta o la seva extensió de caràcters. La comunitat de voluntaris catalanoparlants s’ha quedat a mig punt de l’italià (76,35) i ara aspira a apropar-se a les tres llengües que encapçalen la llista: l’anglès (96,86 punts), el serbi (91,03) i el castellà (87,57).

Alguns dels articles que formen part d’aquesta llista de 10.000 entrades, exigent per la seva diversitat de context i àmbits de coneixement i també font d’algunes crítiques perquè presenta biaixos molt diversos, i en especial l’anglocèntric, són ‘Història d’Eritrea’, ‘Període Edo’, ‘formatge blau’, ‘escola de música’, ‘agressió sexual’, ‘cel·lulosa’ o ‘capibara’. Entre aquests milers de propostes hi ha una ‘minsa’ presència d’articles relacionats amb el món catalanoparlant com ara ‘Antoni Gaudí’, ‘Andorra’, ‘Barcelona’, ‘València’ o ‘Regne d’Aragó’.

La Viquipèdia en català ha liderat durant els darrers 10 anys, de manera pràcticament ininterrompuda i frec a frec amb el serbi i el rus, la llista dels 1.000 articles essencials. Aquest altre rànquing, quantitativament més reduït, però que inclou els articles més cabdals i sovint més llegits en cada llengua, ha contribuït a establir un reconeixement sòlid al llarg dels anys per a la versió catalana de l’enciclopèdia digital com a llengua «minoritzada però de gran vitalitat, qualitat i compromís digital».