Balears Vadevi

Un perillós violador barceloní condemnat a 150 anys de presó i no rehabilitat sortirà en llibertat després de vint anys

  • abril 25, 2018
  • 8 min read
Un perillós violador barceloní condemnat a 150 anys de presó i no rehabilitat sortirà en llibertat després de vint anys
Un perillós violador barceloní condemnat a 150 anys de presó i no rehabilitat sortirà en llibertat després de vint anys
Un perillós violador barceloní condemnat a 150 anys de presó i no rehabilitat sortirà en llibertat després de vint anys

Gregorio Cano Beltri, l'home que sortirà en llibertat total a principi de maig. | CatalunyaDiari.cat

 

Vint anys després d'ingressar a presó, aquest primer de maig el violador barceloní Gregorio Cano, el violador de la Verneda, sortirà en llibertat. Va ser condemnat per gairebé una vintena de violacions en diversos barris de Barcelona els anys 1997 i 1998 i després de complir la condemna —només de vint, tot i ser condemnat a més de 150 anys de presó, tal com preveu el Codi Penal espanyol— ara sortirà de la presó. Ja havia pogut sortir en tercer grau però ara quedarà lliure, sense haver de tornar a la presó i sense cap vigilància per part de Serveis Penitenciaris.

 

Els informes dels equips multidisciplinars que avaluen els riscos de reincidència dels interns creuen que el violador de la Verneda pot reincidir en la seva conducta delictiva malgrat els programes que ha rebut i dels quals ha participat durant la condemna de presó. Cano segueix consumint drogues, igual que quan va ser detingut i processat per les violacions dels anys 1997 i 1998. L'informe, segons ha pogut confirmar CatalunyaDiari.cat de fonts properes al cas, situa en «alt» el risc de reincidència de l'home que serà alliberat a principi de maig.

 

El cas de Gregorio Cano, el violador de la Verneda

Durant els anys 1997 i 1998 Gregorio Cano va violar i intentar violar a gairebé 40 dones a Barcelona. Quan va ser detingut, el maig del 1998, tenia 27 anys, treballava al Corté Inglés i s'estava a punt de casar. Tenia parella des de feia temps, consumia drogues però cap antecedent penal… i una doble vida. Se li van poder imputar 24 agressions sexuals i durant el judici en va reconèixer 17. Finalment va ser condemnat a més de 150 anys podent provar 24 violacions. Algunes d'elles, en grau de temptativa. Segons les investigacions de la Brigada de Policia Judicial de Barcelona, era un violador no extremadament violent i moltes de les agressions van quedar en temptativa perquè marxava si les seves víctimes oferien molta resistència.

 

Quan la policia —els anys 97 i 98 la seguretat ciutadana era competència de la Policia Nacional— va tenir clar que hi havia un depredador sexual per Barcelona, Gregorio Cano actuava de nit, els caps de setmana i sobretot en zones amagades i aïllades. A poc a poc, però, es va anar acostant a zones més poblades, no calia que fos negra nit i fins i tot, va actuar durant la setmana, no només dissabte i diumenge. Va deixar els descampats per portals de cases en llocs on passava gent.

 

Agressions sexuals per tot Barcelona

La majoria d'agressions i violacions que es van denunciar i que la policia va relacionar amb ell van ser a Sant Martí i a la zona de la Verneda, unes vuit. També uns set a Nou Barris. En va cometre unes sis als districtes d'Horta Guinardó i de l'Eixample. I també, segons les informacions que tenia la policia quan el va detenir, tot i que finalment no se li van poder imputar totes, també quatre a Gràcia, dues a Sants, dues a Ciutat Vella i una a Sarrià. Cano es va fer fort en alguns punts de la ciutat, les zones zero: el carrer del Pont del treball, a la Verneda, a la plaça de les Glòries o la cantonada de Fabra i Puig amb Meridiana, també al districte de Sant Martí.

L'home seguia les dones amb el seu cotxe, les vigilava i quan estaven soles les atacava. Els hi treia una navalla i les obligava a fer-li una fel·lació, segons les denúncies que les dones van presentar en el seu moment. L'home feia servir diversos tipus d'arma blanca, sobretot navalles mitjanes i obligava a les seves víctimes a tapar-se els ulls per evitar que el poguessin reconèixer.

 

Detingut gràcies a una policia esquer

El negre currículum de Gregorio Cano es va trucar la matinada del dissabte 9 de maig de 1998. Ell viatjava amb un cotxe per la Verneda, un dels barris que tenia controlats, i es va fixar amb una noia que passejava pel carrer. Havia de convertir-se amb una nova víctima seva però aquesta dona, i una companya seva, agents de la Policia Nacional, ja s'havien fixat abans en ell. El cotxe que portava era el mateix descrit per altres víctimes del violador de la Verneda.

 

Van activar més patrulles de la policia, que feia setmanes que esperaven poder detenir un subjecte que havia agredit a més de 35 dones a la nit de Barcelona. Quan Gregorio Cano va sortir del cotxe i es va abraonar contra l'agent de policia, va ser detingut. Portava tres navalles a sobre, i després de declarar davant del jutge de guàrdia, va ingressar a presó. La Brigada de Policia Judicial de la Policia Nacional i de la Brigada de Seguretat Ciutadana de Barcelona ciutat tenien prou indicis per imputar-li totes les agressions.

 

Imatge d'arxiu d'una detenció de la Policia Nacional.

Imatge d'arxiu d'una detenció de la Policia Nacional. | CatalunyaDiari.cat

 

Condemnat a 150 anys de presó però sortirà als 20

Tot i que primer a comissaria va assegurar que no recordava res, un extrem que va voler mantenir durant la primera fase del judici, finalment va reconèixer part de les agressions sexuals que la Policia Nacional li imputava. Acceptar la culpabilitat va permetre a les víctimes no haver de passar pel tràngol d'haver-se de tornar a veure les cares amb el seu agressor durant la vista oral del judici.

Finalment va ser condemnat a 150 anys de presó tot i que n'acabarà complint només 20. Aquest mes de maig de 2018 sortirà de la presó. És el que preveu la llei espanyola per aquests casos. L'article 76 del Codi Penal marca en 20 els anys màxims que una persona pot estar privada de llibertat per molt important que sigui la seva condemna. Si bé hi ha casos que aquesta condemna màxima pot arribar als 30 o 40 anys, no és el cas de violacions com les que es van imputar a Gregorio Cano.

 

Els informes constaten alt risc de reincidència

Tal com marca el protocol en casos com el de Gregorio Cano, des de la Direcció General de Serveis Penitenciaris s'han elaborat diversos informes sobre la possible reincidència i rehabilitació del pres durant els seus permisos de semillibertat amb tercer grau i també ara quan s'està a punt d'expirar la condemna. Segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat de fonts properes al cas, l'equip multidisciplinar que ha estudiat l'expedient del violador de la Verneda creu que el risc de reincidència delictiva de Gregorio Cano quan torni a ser lliure és «alt».

 

Hi ha factors de la seva conducta que permeten concloure que en situacions reals la possibilitat de reiterar en les seves conductes és elevat. No s'han pogut notar signes de rehabilitació en els programes que s'han realitzat durant la seva estada a la presó. Segons detallen aquests informes, el consum de drogues, tal com ja feia quan va ser detingut i processat, és un altre dels factors risc per la possible reincidència del violador de la Verneda.

 

Perfils a les xarxes socials

Gergorio Cano, durant les seves estades en semillibertat, ha obert diversos perfils en xarxes socials, algunes, que serveixen per trobar parella. Amb el seu nom real i fotos recents, el violador de la Verneda hi buscava parella o trobades sexuals. En una d'aquestes xarxes socials explica com és la seva personalitat i diu buscar relacions amb noies d'entre 34 i 59 anys. A Twitter, per exemple, amb accions datades de l'any 2015, totes les interaccions són amb perfils clarament sexuals. Aquestes actituds, segons els experts, posen en relleu el perill de reincidència.

 

Els depredadors sexuals més coneguts de Barcelona

El nom de Gregorio Cano, el violador de la Verneda, es suma a una llista de violadors en sèrie que a Barcelona ciutat els darrers anys sumen centenars de víctimes. En aquest recull de CatalunyaDiari.cat es poden llegir els perfils de vuit d'aquests; entre ells, a més de Cano, també els tres violadors de l'Eixample o el violador del cúter, entre d'altres.

 

Com és un violador?

No hi ha un únic prototip de violador però hi ha unes característiques que, segons els experts, aquest tipus de depredadors sexuals poden tenir i que poden explicar d'on sorgeix aquesta voluntat criminal. En aquest enllaç de CatalunyaDiari.cat es pot consultar un perfil extens dels violadors i agressors sexuals.

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.