La policia informarà les víctimes de violència masclista dels antecedents de l’agressor

El Ministeri de l’Interior ha emès una instrucció aquest dijous que habilita la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a avisar les víctimes de violència masclista dels antecedents del seu agressor. Fonts del Ministeri han explicat que l’avís no serà sistemàtic sinó que hi haurà una valoració individualitzada quan arribi una nova denúncia o avís amb intervenció policial. S’alertarà només en casos considerats de risc mitjà d’especial rellevància, alt o extrem i quan els antecedents siguin dels cinc anys anteriors. Les policies autonòmiques no estan obligades a aplicar la instrucció, però fonts dels Mossos d’Esquadra han indicat a l’ACN que si que l’aplicaran i que ja treballen per traslladar-la a l’operativa policial.

A partir d’aquest divendres, quan ha entrat en vigor la instrucció, els cossos de seguretat podran informar les dones si el seu agressor ha estat denunciat prèviament per una altra o altres víctimes de violència de gènere.

Així doncs, els avisos s’activaran després d’una anàlisi del cas quan hi hagi una nova denúncia o intervenció policial en un cas de violència de gènere encara que la dona decideixi no interposar denúncia. En aquest segon supòsit, l’avís es produirà si la víctima acaba en dependències policials i se li fa una avaluació que determina que entra en els supòsits de risc per poder alertar.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

També s’informarà les dones que estiguin en el sistema VioGen a qui es faci una revisió de risc. En aquest sentit, quan un agressor reincident torni al sistema, la policia haurà de reavaluar el risc de les víctimes anteriors que encara estiguin actives. Les mateixes fonts del Ministeri de l’Interior destaquen la importància de focalitzar en les víctimes amb agressors reincidents pel fet que implica un factor de risc especial.

La informació que es faciliti a la dona es limitarà a avisar-la que el seu agressor té antecedents que impliquen un risc especial per a ella sense donar informació addicional de la naturalesa dels fets i amb l’objectiu de tractar de conscienciar-la del perill.

Paper de les policies autonòmiques

Les mateixes fonts han apuntat que aquesta instrucció no afecta els Mossos d’Esquadra, a qui s’informarà de la decisió sense que estiguin obligats a aplicar-la. Serà la policia catalana qui decideixi si la volen aplicar o la incorporen a instruccions que ja hagin pogut dictar ells internament.

En aquest sentit, fonts de la policia catalana han explicat a l’ACN que sí l’aplicaran, i que ja estan treballant per traslladar-la a l’operativa policial.

9,3% de reincidents

Segons les dades del Ministeri de l’Interior, un 9,3% dels agressors integrats en el sistema VioGen són reincidents. Un 7,8% tenen dues víctimes, un 1,2% tres víctimes i un 0,3% en tenen més de tres. Des de 2018, els casos considerats de risc mitjà, alt o extrem s’han incrementat un 127%.