

L'any 2040 és la data que ha fixat el govern espanyol per prohibir matricular a l'Estat qualsevol vehicle que emeti diòxid de carboni (CO2). La mesura afectarà a tots aquells que usin com a combustible benzina i dièsel, encara que siguin híbrids, i també els funcionen amb gas natural.
L'objectiu és refermar el seu compromís amb el medi ambient i disminuir les emissions del principal causant del canvi climàtic. Per això a partir d'aquesta data a Espanya només es podran comercialitzar vehicle que funcions amb carburants 100% ecològics com l'hidrogen o l'electricitat.
Aquesta mesura forma part de la nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que vol aprovar el govern espanyol. Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, confirmava que volen obrir un diàleg amb les comunitats autònomes, els municipis i altres partits polítics, a més d'amb els sectors implicats, per aprovar la llei abans de finals d'any.
Mesures per complir amb els acords de París
L'objectiu del govern de Sánchez és establir un pla «d'ambició màxima» que permeti combatre l'efecte hivernacle, tal com es va acordar en la cimera de París contra el canvi climàtic. La fita que es marquen és disminuir els més de dos graus que s'espera que augmenti la temperatura del planeta i evitar el gran nombre de morts que provoca la contaminació.
Abans de 2050, en els països signants s'ha d'haver aconseguit eliminar els vehicles propulsats per combustibles fòssils. És per això que Espanya es planteja establir aquest marge de 10 anys per aconseguir un nivell d'emissions zero.

Prèviament, l'executiu calcula que l'any 2030 ja existiran un gran nombre de vehicles considerats de «nul·les o baixes emissions». Per concretar-ho, l'Estat ha desenvolupat un Pla Integrat d'Energia i Clima que ha de ser presentat davant la UE abans de 17 de desembre.
Nous punts de recàrrega per vehicles elèctrics
El govern espanyol també vol obligar a les benzineres a instal·lar punts de recàrrega per vehicles elèctrics. Segons com evolucioni el nombre de vehicles elèctrics, es fixaran uns terminis o uns altres.
També volen impulsar la creació de zones de baixes emissions en tots els municipis de menys de 50.000 habitants. La idea és que aquestes mesures entrin en funcionament en 5 anys.
Més energies renovables i limitació a l'energia nuclear
El 2030 és l'any que es fixa el govern espanyol perquè les energies renovables siguin predominants a l'Estat. Volen que un mínim del 70% del sistema elèctric funcioni així i que l'any 2020 ja es generi «un mínim de 3.000 MW de potència l'any».

El partit socialista també es planteja no prorrogar la vida de les centrals nuclear que arribin als 40 anys en funcionament. Serà llavors quan es fixarà si es produeix el desmantellament complet o si es permetrà que algunes continuïn actives.
Eliminar el 37% de les emissions nocives en 10 anys
Si es compleixen tots els plans del govern l'any 2030, Espanya reduirà les seves emissions un 37%. Tot i que la UE no exigeix tal nivell de reducció, l'Estat vol ser capdavanter en aquest aspecte i fer car a les recomanacions d'un informe de Nacions Unides.
Una de les mesures que es duran a terme serà que es congelaran l'atorgament de noves autoritzacions per realitzar activitats d'exploració i explotació d'hidrocarburs en territori i aigües espanyol. Faran una prohibició immediata del 'fracking' i no es podran prorrogar les explotacions actuals més enllà de 2040.

Pel que fa a la part impositiva, el govern vol que l'impost del dièsel sigui el mateix que el de la benzina l'any 2019. També volen aprovar qualsevol subsidi o incentiu a la compra de vehicles amb combustibles fòssil i retirar les ajudes existents.