La Vall Fosca acull el Festival de Senderisme on la literatura serà la protagonista

Del 4 al 7 de juliol, la Vall Fosca serà l’escenari de la 9a edició del Festival de Senderisme, que forma part d’un cicle de dotze festivals als Pirineus. Aquestes trobades tenen com a objectiu donar a conèixer el territori i els seus camins mitjançant caminades i destacar la figura dels guies locals.

L’esdeveniment començarà el 4 de juliol a la tarda amb l’activitat estrella del festival: l’estrena de la Georuta del Carrilet, situada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Geoparc Orígens. Aquesta activitat inclourà també un sopar i una sessió d’observació del cel nocturn en aquesta zona, reconeguda com a destinació Starlight per la UNESCO el 2018.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Durant el festival, els participants podran gaudir d’una varietat d’activitats. Es descobriran vestigis de la guerra civil, es visitarà la terra dels bruixots on es van celebrar judicis per bruixeria, s’aprendrà a identificar els cants dels ocells i es coneixeran històries de camins, a més de poder jugar a ser exploradors per descobrir els secrets de la biodiversitat.

La literatura tindrà un paper destacat en aquesta edició. El divendres, el periodista Quico Sallés presentarà el llibre “Quan sonava la sirena”, de Manel Gimeno. Dissabte s’inaugurarà l’exposició “HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs”, creada per la Taula de Camins de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Aquesta exposició, centrada en les històries amagades pels camins dels Pirineus, es podrà visitar durant tot l’estiu al Museu Hidroelèctric de Capdella. Diumenge, l’escriptora Núria Garcia Quera guiarà un recorregut de Capdella al pontet de Rus per descobrir algunes d’aquestes històries.

A més, enguany es recrearà un campament de muntanya d’estiu com els que organitzaven les entitats excursionistes a començaments del segle XX. Situat als afores de la Pobleta de Bellveí, aquest campament acollirà la presentació del llibre de Manel Gimeno i oferirà tallers gratuïts d’acampada i supervivència durant tot el cap de setmana.

El Festival de Senderisme de la Vall Fosca és una iniciativa local que compta amb la col·laboració d’entitats com l’Institut Centre d’Estudis de Muntanya del Pallars (ICEMP), on es formen guies de muntanya, l’IDAPA i la cooperativa Alba Jussà, que ofereix serveis a persones i famílies amb discapacitat o en risc d’exclusió del territori.