La Vall d’Aran marxaria amb Espanya si Catalunya fos independent

Imatge de la Val d'Aran. | LleidaDiari.cat

 

Queda menys d'una setmana per l'1-O i la Vall d'Aran ja s'ha mullat al respecte. I ho té clar: «Si hi ha independència, marxem amb Espanya», apunta un veí al diari El Confidencial. «Marxem amb Osca. O millor amb un estat propi a Espanya. I si no pot set, amb Andorra», raona un veí de Vielha. I pensen així perquè fa molts anys que es queixen que la Generalitat ignora la seva cultura, la seva llengua i les seves pròpies institucions. És per això que els seus veïns es pregunten què passarà amb ells en cas que la independència sigui una realitat.

Sembla mentida, però a la Vall d'Aran la realitat és molt diferent de la resta de Catalunya. No es viu el sentiment independentista amb la mateixa força que a la resta del territori català. I no sols això, sinó que la preocupació entre els veïns creix dia rere dia. En aquest sentit, Paco Boya, el líder d'Unitat d'Aran, assegura que els habitants de la zona estan molt preocupats: «Tots sortirem malparats. Trencar alguna cosa és fàcil, però cosir-la ja és més difícil».

 

Valorant les xifres de la consulta del 9-N, Aran va ser la comarca amb la participació més baixa (20,4%) de Catalunya. I dels que van anar a votar, solament un 62,59% ho va fer a favor de la independència, quan la mitjana es situà al 81%. Potser a la Vall d'Aran es respira un altre sentiment molt diferent de la resta de Catalunya.