Comarques

L’Aran demana modificar la Llei de llengües oficials en l’ensenyament

Es vol que l'aranès recuperi el caràcter de llengua vehicular a l'escola

Marta Romera
  • novembre 3, 2022
  • 3 min read
L’Aran demana modificar la Llei de llengües oficials en l’ensenyament

El Ple extraordinari del Conselh Generau d’Aran ha aprovat, per unanimitat, presentar una iniciativa legislativa al Parlament de Catalunya per a modificar la Llei 8/2022 sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, que elimina el caràcter de llengua vehicular de l’aranès a l’escola. La síndica d’Aran, Maria Vergés, presentarà aquest dijous formalment aquesta Iniciativa Legislativa al registre del Parlament, coincidint amb la seva compareixença d’enguany. Tot amb l’objectiu que «l’aranès recuperi el caràcter de llengua vehicular de l’escola aranesa» ha afirmat la síndica d’Aran.

 

Vergés ha afegit que demanaran tant a la Mesa del Parlament com als grups polítics que aquesta iniciativa legislativa sigui tramitada per procediment de lectura única per a “no allargar més aquesta situació de falta de seguretat jurídica” de l’aranès.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Vergés també ha explicat que són «conscients de la polèmica que ha acompanyat a l’aprovació d’aquesta Llei» però, de la mateixa manera que la mateixa Llei va «relegar l’aranès a una disposició addicional única», entén que la modificació d’aquesta disposició addicional «no ha d’interferir en la resta de l’articulat». Vergés espera rebre el suport de, almenys, els grups polítics que van aprovar la Llei en primera instància, malgrat que «seria desitjable» aconseguir el vot de tots els grups polítics, ha sentenciat.

L’aranès, «al límit de la supervivència»

Durant el Ple, la síndica ha fet referència també a la dramàtica situació que travessa l’aranès i ha recordat les dades de l’enquesta lingüística realitzada a 126 alumnes de l’Institut d’Aran que van revelar el «baix i preocupant» ús social de l’aranès. Mentre un 17,9% de l’alumnat mostrava que l’aranès és la llengua familiar i un 18,8% va declarar tenir l’aranès com a llengua d’identificació, només un 2,4% manifesta que l’última publicació en xarxes socials va ser en aranès. Sobre el coneixement de la llengua, els joves van manifestar tenir un coneixement bo d’aranès, de gairebé un 7 sobre 10. Per Vergés aquestes dades demostren que l’aranès es troba «al límit de la supervivència».

L’aranès, llengua oficial a Catalunya

L’aranès és llengua oficial de Catalunya i l’escola aranesa fa més de trenta anys que impulsa un model lingüístic d’èxit que garanteix que l’alumnat aranès acabi la seva etapa d’educació obligatòria amb el domini de cinc llengües: les tres oficials (aranès, català i castellà) i dues estrangeres (francès i anglès).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *