Val d’Aran exigeix a Cultura un centre cultural

El Conselh Generau d’Aran demana un centre cultural per a la Val i, conjuntament amb l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, ha fet arribar una proposta al Departament de Cultura per poder construir aquest equipament en una parcel·la cedida pel consistori de la capital aranesa. La síndica, Maria Vergés, ha assegurat que aquest territori “és dels pocs, si no l’únic” que no compta amb un espai d’aquest tipus per “brindar suport a la creació i al nombrós teixit associatiu cultural aranès, malgrat l’estreta vinculació entre llengua i cultura” que, segons ha indicat, “és d’una importància indiscutible”. A més, s’ha referit a la situació de l’Arxiu General d’Aran, que ha qualificat de “crítica” davant, ha detallat, dels “problemes d’espai i ubicació”.

La construcció d’un centre cultural al territori és una petició històrica de la Val d’Aran i un afer que s’ha traslladat amb anterioritat al Departament de Cultura, així com als organismes pertinents. El Conselh Generau i l’Ajuntament de Vielha han elaborat, de manera conjunta, una proposta per situar-lo al conegut com a “aparcament dels militars”. La idea és comptar amb un equipament polivalent amb diversos espais destinats a diferents activitats relacionades amb la cultura i la llengua.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La proposta inclou aules per a impartir cursos i tallers formatius de diferents temàtiques per a un públic ampli, un centre de l’aranès dedicat a la promoció i normalització de la llengua, un espai per a l’Arxiu General d’Aran, la biblioteca, una sala polivalent per a actes escènics i musicals que també serveixi per a acollir fires i congressos, i un conjunt d’espais per a exposicions i actes oberts.

 

“Aquest centre ha estat concebut com un espai cultural de proximitat i un instrument de cohesió social a partir del qual generar i consolidar processos de dinamització sociocultural” ha manifestat l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano. També ha dit que serà “com un espai de diàleg i de trobada, un lloc on donar cabuda a la cultura en totes les seves variants i on les associacions i col·lectius puguin desenvolupar els seus projectes”.

Mentrestant, Vergés ha apuntat que “la construcció d’aquest centre seria una oportunitat per a poder revertir l’actual situació d’infrainversió que la Val d’Aran acumula en els últims dotze anys que, tal com reflecteixen les dades del departament d’Economia, es troba en -84%, i que en matèria de cultura ha estat històricament molt escassa”. La proposta s’ha fet arribar per carta a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.