Unió de Pagesos calcula en 1.200 els tractors mobilitzats contra la competència «deslleial» forània

Unió de Pagesos (UP) calcula que uns 1.200 tractors s’han mobilitzat aquest dimarts en el marc de la protesta per la competència «deslleial» d’importacions «que no compleixen les condicions de producció europea» als passos fronterers de Girona, a la Plana de Lleida i a zones de muntanya com Puigcerdà o Coll d’Ares. Diversos centenars de vehicles, segons el sindicat agrari, s’han sumat també a la protesta convocada per diverses entitats, UP entre elles. Les mobilitzacions continuaran demà dimecres 28 de febrer als passos fronterers, amb la participació de la pagesia del sindicat francès Confédération Paysanne en alguns dels punts, informa UP. També es preveuen mobilitzacions demà i dijous a la Plana de Lleida i a l’Alt Urgell.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A l’Alt Empordà, a la Cerdanya i al Ripollès el sindicat ha convocat la mobilització als passos fronterers, avui i demà, juntament amb Revolta Pagesa de Girona. A Pontós (Alt Empordà), s’han concentrat segons els càlculs d’UP 150 tractors i 400 persones, que han tallat l’AP-7. Al tall de Pontós i al de Puigcerdà els manifestants revisen els camions i buiden els que porten productes importants de fora de la Unió Europea. Aquesta mercaderia es dona a causes benèfiques.

A Puigcerdà s’han concentrat uns 85 tractors i 80 vehicles, entre els quals una quinzena procedents del Bages, Osona, i el Berguedà. A Coll d’Ares (Ripollès) uns 30 tractors i vehicles i una cinquantena de persones han tallat la frontera.

Pel que fa a la Plana de Lleida, a Soses (Segrià), uns 250 tractors i 150 vehicles han tallat l’A-2 i l’AP-2, mentre que a Tàrrega, uns 430 tractors han col·lapsat l’A-2. Sempre segons les xifres d’UP, a Alfarràs (Segrià), uns 60 tractors i 100 persones més han tallat la C-26. Mentre que a Almacelles, 50 tractors i 20 vehicles s’han concentrat a l’A-22, i a Alcarràs, 60 tractors a l’A-2 i l’AP-2.

A Bassella (Alt Urgell), 60 tractors provinents del Solsonès i un centenar de persones han tallat la C-14. I a l’Alta Ribagorça, uns 20 tractors i 20 vehicles, amb 50 persones, s’han concentrat a les Bordes (Pont de Suert), a prop de la cruïlla amb la N-260.

A banda de les mobilitzacions, UP també ha fet arribar als eurodiputats catalans, i Unió d’Unions als de la resta de l’Estat, la petició que votin en contra de l’acord d’associació comercial entre la Unió Europea i Xile, que es votarà el 29 de febrer al Parlament Europeu.

A parer dels sindicats, aquest pacte no ofereix garanties pel que fa a l’establiment de clàusules mirall en els nous acords bilaterals de comerç tot i que el compromís de la Unió Europea (UE) en l’Estratègia del Camp a la Taula en matèria d’acords comercials «anava en direcció contrària».

Finalment, UP demana al Ministeri d’Agricultura que defensi la màxima reducció de la burocràcia en les reunions a Brussel·les.