Alerten del tancament de granges de conills a Catalunya

Unió de Pagesos denuncia la situació crítica que viu el sector dels conills a Catalunya. Una situació que, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), s'il·lustra pel fet que entre l'1 de gener i el 30 de juny d'enguany han tancat a casa nostra 26 granges d'aquest sector. Davant d'aquest degoteig de tancaments, el sindicat fa una crida al Departament perquè protegeixi les granges de conills que caracteritzen el model familiar del sector català.

 

El sindicat destaca la de conill com una carn blanca d'alta qualitat, motiu pel qual demana que es concreti un observatori de preus per poder conèixer en detall l'evolució del mercat i poder actuar ràpidament i denunciar situacions abusives que contradiguin la Llei de la Cadena alimentaria, si és el cas.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En aquest sentit, Unió de Pagesos denuncia que algunes grans superfícies tornen a oferir carn de conill a preus excessivament baixos que, amb tota probabilitat, incompleixen la llei. Una pràctica, aquesta, que també passa en altres punts de l'Estat tal i com va denunciar ahir la Unión de Campesinos de Castilla y León, que va alertar que una cadena de supermercats asturiana ven actualment carn de conill a un preu de 4,95 euros/kg, mentre que el preu de producció se situa al voltant dels 5,41 euros/kg.

 

Dades a aquesta situació

Per posar dades a aquesta situació, el sindicat subratlla que en el primer semestre d'aquest 2022 el nombre d'explotacions d'aquesta mena amb més de cinc conilles a casa nostra va passar de 413 a 387. En termes totals, això implica que s'ha passat dels 1.030.561 conills d'engreix que hi havia al gener a 963.197, mentre que en termes de femelles reproductores s'ha passat de 184.414 a 170.811.

 

Unes dades a la baixa que s'agreugen si se sumen a l'evolució dels darrers anys, ja que, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'any 2015 Catalunya tenia 844 granges de conills amb 1.517.598 conilles i era el primer territori de l'Estat en pes en el sector dels conills (24,2%). L'any passat, en canvi, Catalunya havia caigut a la tercera posició rere Castella – la Manxa i Galícia amb un 17,9%.

 

Entre les raons d'aquesta davallada, el sindicat hi identifica l'aposta per un nou model de producció basat en la integració –on una empresa és propietària del bestiar i el ramader en té cura–, la centralització del mercat en una única llotja poc transparent i un fort increment de les matèries primeres agreujat per la guerra a Ucraïna. Contratemps per als quals demana a l'Administració que s'articulin ajuts de suport als ramaders de casa nostra.