Unió de Pagesos reclama més mesures a Brussel·les per fer front a la crisi de preus de la fruita dolça

Unió de Pagesos reclama més mesures a Brussel·les per fer front a la crisi de preus de la fruita dolça| Text i fotografia: ACN

 

Unió de Pagesos considera “insuficients”, i a més critica que de la mateixa manera que l’any passat es tornessin a aplicar amb retard, els mecanismes endegats per la Comissió Europea per fer front a la crisi de preus que viu el sector de la fruita dolça. 

Amb vista a la pròxima campanya, el sindicat reclama posar en marxa més aviat totes les mesures de mercat previstes en l’OCM en els casos de crisis greus de preus i exigeix una ampliació de la quota de retirades, després que l’autoritzada per aquesta campanya ja estigui pràcticament esgotada. Així mateix, critica l’actitud de gerents de cooperatives per vendre la fruita a preus baixos per evitar que després no la poguessin arribar a comercialitzar.
 
Unió de Pagesos considera la d’enguany una de les campanyes de la fruita dolça “més dolentes dels darrers anys” pel que fa a preus, situant-la al mateix nivell o pitjor que la del 2014. El sindicat critica que l’actuació de la Comissió Europea (CE) per fer front a aquesta crisi “no ha servit per recuperar preus” i, per això, exigeix posar en marxa amb la màxima celeritat totes les mesures de mercat previstes a l’Organització Comuna de Mercats (OCM). El coordinador d’Unió de Pagesos a Lleida, Josep Maria Companys, ha criticat que, com ja va passar l’any passat, la Comissió Europa (CE) hagi aplicat “tard i malament” els mecanismes per fer front a aquesta crisi de preus.
 
Pel sindicat, el fet que la nova quota de retirades de préssecs i nectarines per elaborar sucs per a beneficència, ampliada pel Ministeri d’Agricultura el 18 d’agost fins a les 38.400 tones, juntament amb les 384.000 tones per a retirades establertes per la Comissió Europea, ja s’hagi pràcticament esgotat, “demostra que és imprescindible ampliar i aplicar altres mesures, ja que els preus segueixen sense recuperar-se”.
 
Més marge per actuar
Unió de Pagesos reitera la necessitat que la Comissió Europea permeti més marge per actuar a les organitzacions de productors, “ja que podrien arribar a acords per vendre o retirar productes per recuperar preus en origen sense ser sancionats”. També demana que es prohibeixi la comercialització dels calibres de fruita més petits, “que són els que la distribució fa servir com a producte reclam, i els que fan abaixar el preu dels préssecs i nectarines”, segons Xavier Gorgues, responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos. Una altra demanda que el sindicat fa a Brussel·les és l’ampliació de quotes per a retirades de fruita i la revisió dels preus de retirada per adequar-los als costos de producció.
 
Així mateix, l’organització agrària demana al Ministeri d’Agricultura l’habilitació d’un ajut d’Estat amb préstecs de campanya amb interès 100% bonificat per donar resposta a les necessitats de liquiditat de la pagesia; refinançar el deute de les explotacions, amb la subvenció del 100% del cost de l’aval i el cost de l’estudi de les mesures de refinançament; adequar els mòduls de l’IRPF als ingressos reals, i incrementar la quota de transformació en suc, ja que les 38.400 tones autoritzades pel ministeri “també han resultat clarament insuficients”.
 
Altrament, des d’Unió de Pagesos consideren “no convenient” un dels sistemes de retirades previstos per Brussel·les com és el de la no collita defensat per JARC-COAG, és a dir rebre un ajut per llençar els préssecs i nectarines al terra i destruir-los i evitar que arribin al mercat i puguin fer caure encara més els preus. Gorgues assegura que “no soluciona el problema” i es mostra més partidari de les retirades de fruita per a fer-ne sucs que tenen com a destí la beneficència. 
 
Crítiques per vendre fruita a baix preu
Unió de Pagesos també ha responsabilitat dels “ruïnosos” preus que estan rebent els productors de fruita a gerents de cooperatives agràries que han accedit a vendre préssecs i nectarines a baixos preus, amb la finalitat d’evitar que més endavant no els poguessin comercialitzar. “No podem aguantar a gerents que vinguin al primer comprador que passi pel magatzem”, ha sentenciat Gorgues. 
 
Unió de Pagesos recorda que pel que fa a l’oferta de producte durant aquesta campanya, no hi ha hagut solapament de varietats ni càmeres plenes d’estocs, i les altes temperatures han afavorit l’augment del consum. “No obstant, el preu, tot i no ser tan baix com en l’anterior campanya, ha caigut un 15% respecte a la mitjana dels anys 2009-2014, i un 31% respecte a la del 2013”, segons Xavier Gorgues.