Una testimoni de l’evasió nazi pel Pirineu visita Lleida per conèixer el projecte ‘Perseguits i salvats’

Una testimoni de l’evasió nazi pel Pirineu visita Lleida per conèixer el projecte ‘Perseguits i salvats’| Text i fotografia: ACN

 

La Diputació de Lleida ha rebut aquest dilluns Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys fugint de l’Holocaust nazi el 1942 després de creuar els Pirineus des de França fins a la localitat de Les (Val d’Aran). 

Sitzer, que ha exposat el seu testimoni d’aquells fets, té previst visitar dimarts algun dels punts del cinquè itinerari del projecte ‘Perseguits i salvats’, promogut per la Diputació de Lleida, i que ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial, itineraris que transcorren per la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
 
Durant la Segona Guerra Mundial milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques fugint de la barbàrie i l’horror nazis. Unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d’aquestes persones, com és el cas de Paquita Sitzer, van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i l’Aran. La Diputació de Lleida, amb la col·laboració d’ajuntaments i consells del territori, ha recuperat i senyalitzat en el marc del projecte ‘Perseguits i Salvats’ els cinc itineraris que discorrien pel Pirineu lleidatà i que van utilitzar uns 20.000 jueus per fugir de l’Holocaust.
 
Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, ha estat rebuda aquest matí pel president de la Diputació de Lleia, Joan Reñé. Sitzer, nascuda el 1937 a París, tenia només cinc anys quan l’octubre del 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les (Val d’Aran). Allà va ser on un guàrdia civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom de ‘Françoise’ per ‘Paquita’. Actualment, viu a Veneçuela on participa en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l’Holocaust.
 
La seva història
Sitzer ha repassat la seva història familiar, tot i reconèixer que no recorda molt de la travessia que va fer pels Pirineus, més enllà del que li han explicat i que ha pogut anar investigant amb els anys. Amb els seus pares i germà –i dos guies- va arribar a Les, procedent de Pau, on van ser acollits en una pensió de la localitat. Paquita Sitzer ha agraït tota aquella “gent senzilla” que els va ajudar. Posteriorment la família es va traslladar a Barcelona i, posteriorment, van salpar des de Vigo fins arribar a Veneçuela, on encara resideix. 
 
També s’ha referit a l’actual drama dels refugiats, que intenten accedir a Europa provinents de països com ara Síria o l’Iraq, i ha lamentat que aquesta gent “s’hagi de desplaçar des dels ses llocs d’origen” tot i deixar clar que entén “que la gent vulgui buscar un futur millor” i criticar el paper que estan duent a terme organismes internacions, entre els quals l’ONU. També ha reconegut les dificultats q representen per un país, citant el cas d’Hongria, poder atendre l’arribada de tantes persones a la vegada.