Sense Categoria

Un nen de 3 anys es queda sense ronyons per un error del metge

Avatar
  • setembre 15, 2018
  • 3 min read

Sebastián | El Español

 

Sebastián, un nen bolivià de 3 anys, ha vist com per culpa de l'«estupidesa» d'un metge s'ha quedat sense ronyons. El petit pateix un càncer de ronyó amb metàstasi als pulmons, motiu pel qual va haver de ser intervingut per extreure-li el ronyó afectat: el de l'esquerra. No obstant això, una mala praxi mèdica va fer que el cirurgià li retirés el dret i, després d'adonar-se de l'error, li tragués també l'altre.

 

«Vaig fer una estupidesa, vaig treure el que no era», va reconèixer el mateix metge, Roger Moreno, quan el pare del menor, Ever Justiniano, li va preguntar perquè en l'informe mèdic figurava que també sé li havia extirpat el ronyó dret a l'infant quan el ronyó que estava afectat pel tumor era l'esquerre.

 

Un metge amb un munt de denúncies

Després que el cas sortís a la llum i es conegués l'historial del metge en qüestió, s'ha aixecat una onada d'indignació a tot el país. I és que, Roger Moreno acumula, amb aquesta, cinc denúncies per mala praxi. Una d'elles per provocar la mort d'un menor després de deixar-se material quirúrgic oblidat dins el cos o per deixar tetraplègica a una jove.

 

En el cas de Sebastián, el doctor no va fer cap avaluació al pacient en la primera ni en la segona intervenció. A més, tampoc va dur a terme «la placa radiològica de la tomografia que havia d'haver estat utilitzada com a referència al quiròfan durant l'operació», tal com figura en l'informe mèdic que l'hospital va elaborar sobre aquest cas. El metge ja ha estat detingut i se l'acusa «d'inobservança de protocol de cirurgia».

 

Una onada de solidaritat

El succés, que ha tingut lloc al departament de Santa Cruz, a Bolívia, ha aixecat una onada d'indignació al país, alhora que moltes persones s'han solidaritzat amb el nen i li han ofert un ronyó al petit Sebastián. No obstant això, el nen està seguint un tractament de quimioteràpia contra el càncer i el seu estat de salut no permet fer-li un trasplantament.

 

«En la segona operació va treure el ronyó dolent, però lamentablement abans havia tret el bo i el meu fill va quedar sense ronyons», ha lamentat Ever, el pare de Sebastián, davant la premsa. Ara, la vida del nen depèn de què pugui suportar a la vegada els dos tractaments: la quimioteràpia i l'hemodiàlisi.

 

Totes les despeses pagades

La família de Sebastián és d’origen humil, un fet que encara dona més gravetat a la situació. Davant l’enrenou del seu cas, el Ministeri de Salut bolivià va enviar al màxim responsable de Salut Renal a visitar la família i garantir-los que totes les despeses que s’han originat de la negligència mèdica estaran pagades pel govern.

 

A més, l’escàndol que ha suposat que un metge que acumulava denúncies per mala praxi seguís operant en un hospital estatal ha provocat que el president Evo Morales hagi convocat una cimera nacional sobre salut i ha promès destinar molts més recursos a sanitat.

 

El president bolivià, Evo Morales

El president bolivià Evo Morales | Europa Press
Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *