Un grup de joves okupa l’antiga comissaria del cos nacional de Policia de Lleida al carrer Sant Martí

Un grup de joves okupa l’antiga comissaria del cos nacional de Policia de Lleida al carrer Sant Martí| Text i fotografia: ACN

 

Un grup de joves ha ocupat l'interior de l'antiga comissaria del cos nacional de Policia de Lleida al carrer Sant Martí, propietat del Ministeri de l'Interior. A les façanes s'hi han penjat pancartes amb els missatges 'Lleida okupa y resiste' i 'Alliberem espais contra el poder'. 

També han instal·lat davant de la porta una taula plena de pamflets on expliquen els motius de l'acció. Un dels joves que aquest dissabte a la tarda era dins del recinte -que no s'ha volgut identificar- ha afirmat que l'ocupació és indefinida i que de moment ningú els ha instat a marxar.
 
L'acció ha transcendit després que aquest divendres al vespre una setantena de persones es manifestessin a Lleida amb proclames anticapitalistes. Fonts dels Mossos d'Esquadra, però, han explicat que segurament alguns dels joves ja s'hi havien instal·lat abans de la marxa. També han assegurat que si el propietari de l'edifici no insta a desallotjar-los no faran cap acció al respecte. 
 
El març del 2013 el Ministeri de l'Interior i l'Ajuntament de Lleida van anunciar un acord per desencallar la situació de l'edifici de l'antiga comissaria del carrer Sant Martí, propietat d'aquest ministeri i que es troba en desús des del 2008 quan la policia de l'Estat va traslladar el servei d'expedició de documents a les actuals instal·lacions de Jaume II. L'Ajuntament de Lleida es va comprometre a fer una valoració econòmica de l'edifici i a buscar, posteriorment, una parcel·la municipal residencial d'un valor similar per a poder materialitzar una permuta i poder destinar l'edifici a equipaments de caire social.
 
Precisament als pamflets que expliquen el per què de l'acció s'exposa que han triat aquest emblemàtic edifici perquè quedi “alliberat d'altres possibles 7 anys de falsos projectes que omplin programes electorals i de la interessada i inútil gestió burocràtica”. També afirmen que, a través de l'ocupació, ara l'antiga comissaria “es converteix en un espai de lliure creació d'alternatives”. “On hi havia armes per matar, ara existeix la consciència, que s'arma, ferma, en front el Capitalisme i l'Autoritat”, diuen. Afegeixen que “és un lloc assembleari” que “surt d'un moviment horitzontal” que lluita contra la “dominació, la lògica de mercat i el patriarcat”.
 
Els joves -que no han concretat exactament quants s'han instal·lat dins la comissaria- tenen intenció de celebrar en els pròxims dies assemblees obertes als veïns del barri. La porta instal·lada a l'entrada principal està tancada i els joves tenen claus per entrar i sortir.