Preocupant: Un centenar de menors de 14 anys a Catalunya van cometre algun delicte sexual al 2022

La Generalitat va obrir expedient a 1.023 menors d’edat de menys de 14 anys i, per tant, inimputables, derivats dels Mossos d’Esquadra o de la fiscalia durant l’any 2022 per possibles delictes. Un 10% d’aquests casos, un centenar, estaven relacionats amb delictes contra la llibertat sexual, com abusos, violacions o la gravació i difusió d’imatges sexuals sense permís de la víctima. A 31 de desembre hi havia 71 expedients oberts per actes greus, segons el Departament de Drets Socials. El servei d’atenció a menors inimputables de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), anomenat EMI-14, és qui du a terme el programa «Educant en la responsabilitat».

Segons la Cadena SER, el 25% dels expedients fan referència a delictes de la propietat com estafes, furts o robatoris amb intimidació, i l’EMI-14 admet que hi ha un augment de casos d’assetjament escolar que representen entre el 10 i l’11% del total.

El programa té com a objectiu donar una resposta des del sistema de protecció als menors de 14 anys que tenen comportaments que es considerarien delicte si fossin majors d’aquesta edat. L’actuació de l’EMI-14 està centrada en una perspectiva preventiva i restaurativa: atenció de factors de risc de conductes dissocials, responsabilització de l’infractor, reparació del dany a la víctima i restauració de les relacions socials trencades pel delicte.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En el marc d’aquest programa, l’equip valora el cas i es fa un estudi del presumpte agressor i de la seva situació personal, social i familiar per abordar els factors de risc que puguin generar conductes dissocials en el futur. Es poden citar els pares i l’infant per valorar la situació familiar i esbrinar si hi ha situació de desprotecció i sobretot valorar el risc que presenti conductes dissocials en el futur. En cas que sigui necessari, s’inicia un acompanyament educatiu terapèutic des del mateix servei, que de mitjana dura un any, o s’activen els recursos més adients per atendre les necessitats detectades, com per exemple, atenció a la salut mental.

Com a última opció, i si es detecta una possible situació de desemparament, la DGAIA assumeix la tutela del menor i en deriva la guarda i custòdia a la família extensa, a una família acollidora o a un centre residencial.

En el cas dels tres menors de menys de 14 anys vinculats a la violació d’una nena d’onze anys a Badalona al novembre, que s’ha conegut aquesta setmana, la DGAIA segueix aquest protocol descrit.