

Amb l’excusa de la crisi, amb el missatge que no hi diners i aprofitant la cultura de la por, que ja s’han encarregat de trametre per aconseguir que ens resignem, la majoria absoluta del PP al Congrés de Diputats ha convalidat el decret destinat a estalviar 10.000 milions d’euros que en principi s’havien de destinar a educació i sanitat; pilars de l’estat del benestar que vam començar a construir durant la transició cap a la democràcia, amb grans esforços i que, amb sacrificis hem anat ampliant. Però algú ha dit que ja n’hi ha prou d’universalitzar la sanitat i que l’educació de qualitat per a tothom ara no toca; qui vulgui uns millors serveis que se’ls pagui.
Si ens centrem a l’àmbit de l’ensenyament veiem que les mesures que imposa el ministre Wert i que aplica en part, inclòs abans de ser aprovades, el govern català ens retornen a situacions de fa trenta anys, perjudiquen la qualitat de l’educació i són un atac al principi d’igualtat d’oportunitats.
El conjunt de mesures que imposades, a més de l’augment de les taxes universitàries (a Catalunya ens trobem amb una nova taxa, als cicles formatius de grau superior de FP), es podrien resumir:
– Ja no serà il·legal tenir una classe d’infantil o de primària amb 33 alumnes (el decret parla de 30 i s’ha d’afegir el 10% que permet la Llei per necessitats de matriculació), 39 a Secundària ò 46 alumnes en una aula de batxillerat. Amb aquestes ràtios d’alumnes a l’aula: Què passa amb l’ensenyament personalitzat? Amb les polítiques inclusives dels discapacitats al centre ordinari i l’atenció de l’alumnat amb necessitats educatives especials? Com queden els projectes educatius i els plans d’autonomia, amb tant esforç i il·lusió, iniciats per molts centres?
– Ja no es cobriran les baixes de menys de 10 dies lectius; la realitat és que la substitució no arribarà al centre fins després de dues setmanes del primer dia de baixa. Ja passava al batxillerat i ara es permetrà a la resta de nivells educatius. Us imagineu el perjudici pels alumnes i els trasbals als centres? Són situacions viscudes i no podem acceptar que tornin als nostres centres.
– A més alumnes a l’aula; no cobrint substitucions i augmentant les hores d’atenció directa del professorat als alumnes. Quants contractes s’estalviarà l’Administració? Hem fet comptes i a les terres de Lleida, amb tota probabilitat més de 300 companys i companyes que fins ara feien interinatges o substitucions s’afegiran a les llistes de l’atur.
Per la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de les Terres de Lleida (FETE-UGT), el conjunt de mesures convalidades ara, afegides a les retallades que s’han fet d’un temps ençà, degraden les condicions de treball dels docents i la qualitat del sistema. Que ningú s’estranyi si ben aviat veiem com s’obren centres privats on, amb preus prohibitius, anuncien ensenyament personalitzat, grups reduïts, àmplia oferta d’activitats complementàries… i no serà cap sorpresa veure com els alumnes que allí hi van són els fills i les filles dels que han aprovat, aplicat o aplaudit el decret que des d’aquestes línies critiquem.
La resposta dels que no ens resignem es donarà el proper dimarts 22 de maig, amb una vaga general de l’ensenyament a tot l’estat i a Lleida amb una manifestació que sortint a les 18.00 hores des de la seu dels Serveis Territorials d’Ensenyament (Pica d’Estats, cantonada Bisbe Irurita) aplegarà a totes i tots els que rebutgem els atacs que es produeixen a l’educació i en definitiva, a l’estat del benestar.