La UGT de Lleida presenta 32 denúncies davant la Inspecció de Treball durant el 2017 contra empreses del territori

El secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilá, amb altres responsables del sindicat | LleidaDiari.cat

 

La UGT de les Terres de Lleida ha presentat durant l'any 2017 un total de 32 denúncies davant la Inspecció de Treball per presumptes incompliments o suposades pràctiques irregulars per part d'empreses del territori, tot i que dotze de les denúncies han estat per més d'un motiu. El principal motiu de denúncia està relacionat amb les condicions de treball en matèria laboral (irregularitats en la jornada laboral, incompliment del calendari, del conveni, entre altres), seguit per motius econòmics (impagament de salaris, de complements, d'hores extra o de plusos). Les empreses del sector agroalimentari i de serveis d'atenció a persones dependents són les que han rebut més denúncies per part de la UGT, sis en cadascun dels àmbits. 

En cas que les denuncies no acabin tenint la resposta esperada per l'organització, amb vista el 2018 la UGT es planteja anar més enllà i donar a conèixer públicament els noms d'aquestes empreses i els motius que han dut el sindicat a denunciar-les. El principal motiu de les denúncies presentades per part de la UGT de les Terres de Lleida contra empreses davant la Inspecció de Treball corresponen a matèries laborals i condicions de treball (30 fets denunciats).

 

En aquest àmbit, destaquen les quinze denúncies per irregularitats en la jornada laboral, l'incompliment del calendari laboral i dels torns de treball; cinc denúncies han estat per incompliment del conveni; quatre per modificacions substancials de les condicions de treball; tres estan vinculades a temes de condicions d'habitatge o manca d'allotjament; dues a contractació, i una, per la inadequada dotació d'eines per al desenvolupament de la feina.
 

D'altra banda, el sindicat també ha presentat setze denúncies a empreses relacionades amb motius econòmics (impagament de salaris, de complements, d'hores extra o de plusos). Un altre dels motius que ha comportat la presentació de denúncies és el relacionat amb l'àmbit de la seguretat i la salut en el treball (nou denúncies); el mobbing laboral ha propiciat la presentació de cinc denúncies; les mateixes que l'àmbit de la Seguretat Social (sobretot per mancances de cotització), i l'àmbit sindical ha generat quatre denúncies.

 

Per sectors econòmics, les empreses emmarcades en el conveni agropecuari i en el conveni dels serveis d'atenció a les persones dependents acumulen sis denúncies, en cada cas, la majoria amb diversos motius dins la mateixa denúncia, segons Aguilà. Així mateix, el sindicat ha presentat quatre denúncies cap a empreses del sector de l'hostaleria; també quatre a empreses de transports –tant de viatgers com de mercaderies-; altres dues s'han interposat a magatzems de fruita, les mateixes que en escorxadors. Empreses del sector del metall, del químic, de la neteja, de la distribució de publicitat i de l'administració autonòmica, han estat denunciades en una ocasió des del sindicat durant aquest 2017.

 

Des de la UGT de les Terres de Lleida han posat en relleu que sectors amb salaris «molt baixos i condicions molt precàries» han generat sis de cada cada denúncies del sindicat davant la Inspecció de Treball.