UGT es posiciona en contra de la privatització del Registre Civil

UGT es posiciona en contra de la privatització del Registre Civil| Text i fotografies: Laura Biela

 

El sindicat UGT-Terres de Lleida s'ha mostrat aquest dimecres en contra de la reforma que preveu aprovar el Govern de l'Estat que suposaria la privatització del Registre Civil, el trasllat dels tràmits al Registre Mercantil i l'aplicació d'aranzels per dur-los a terme.

Aquesta privatització, “que podria entrar en vigor paulatinament a partir del dia 15 de juliol, suposaria als ciutadans un cost per realitzar qualsevol tràmit al Registre, tramitacions que fins ara són gratuïtes”, ha explicat Sònia Gatius, responsable de la secció de Justícia de la UGT de les Terres de Lleida. En aquest sentit, ha explicat que les quotes del tràmits podrien oscil·lar entre els 20 i els 250 euros i que es veurien repercutits els tràmits per certificar el matrimoni, divorcis, certificats de vida, canvis d'adreça a efectes de notificacions, testaments i registres d'assegurances de vida, entre d'altres assumptes.

Per la seva banda, el secretari general de la Federació de Serveis Públics de Lleida, Pep González, ha explicat que si segueix endavant la reforma, tota la demarcació de Lleida tindria un sol Registre Mercantil, lo que suposaria que “si un ciutadà de la Seu d'Urgell ha de registrar al seu fill haurà de venir fins a Lleida a fer la sol·licitud i pagar aquest tràmit”. Un certificat que en aquests moments és gratuït i que es pot realitzar a cada localitat, ja que “tots els ajuntaments tenen la funció de registre civil”, ha afegit.

És per aquest motiu que des de la Federació de Serveis Públics han enviat una carta al Consell Sectorial de Justícia sol·licitant l'aturada del projecte de reforma, “al considerar que vulnera el dret a la justícia gratuïta”, ha explicat González, i han plantejar a l'Associació Catalana de Municipis una moció tipus per a que tots els ajuntaments es posicionin en contra de la privatització del Registre Civil. Finalment, el secretari general de la FSP de Lleida ha demanat també a diputats i partits parlamentaris que es posicionin en contra de la futura llei.

Gatius, en aquest sentit, ha fet una crida a alcaldes i grups municipals perquè es “solidaritzin amb els seus ciutadans i lluitin perquè aquests serveis segueixin essent propers i gratuïts”. Així mateix, la responsable de Justícia de la UGT quantifica en mig milió d'euros el cost que suposarà pels ciutadans de la demarcació de Lleida aquesta reforma.