Edició 2021

La UdL presenta a Alimentaria unes begudes de fruita sense conservants químics

  • abril 18, 2018
  • 3 min read
La UdL presenta a Alimentaria unes begudes de fruita sense conservants químics
La UdL presenta a Alimentaria unes begudes de fruita sense conservants químics

La càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL) presenta aquest migdia a la Fira Alimentaria de Barcelona dos prototips per desenvolupar begudes de sucs de fruita sense necessitat de conservants químics, dissenyats conjuntament amb l'empresa Indulleida. El projecte, dirigit per la catedràtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL Olga Martín, ha comptat amb un finançament de 5.000 euros de la càtedra AgroBank. Martín, primera investigadora espanyola membre de (IUFoST), lidera el grup de recerca Noves tecnologies per al processament d'aliments de la UdL.

La UdL presenta a Alimentaria unes begudes de fruita sense conservants químics

Imatge de les begudes creades | Cátedra AgroBank UdL

 

 

Durant mesos, el seu equip ha treballat per allargar la vida de begudes a base de sucs de fruita a partir d'extractes naturals, aconseguint que siguin micro-biològicament estables a través de la incorporació de compostos antimicrobians naturals en sistemes nanoestructurats. És a dir, gràcies a la nanotecnologia ha estat possible introduir els olis essencials dins de partícules més petites (nanoemulsions), de manera que la concentració a utilitzar és menor, respectant les característiques sensorials de l'aliment i obtenint un efecte antimicrobià adequat.

  

  

 

La utilització de substàncies d'origen natural per allargar la vida comercial de les begudes és una alternativa a mètodes més tradicionals, com ara el tractament tèrmic, que malmet les propietats sensorials i redueix la presència de components beneficiosos per la salut, o l'ús de conservants químics de síntesi. El director de la Càtedra AgroBank i catedràtic de l'ETSEA de la UdL, Antonio Ramos, destaca que «el fet que s'hagin pogut dissenyar dos prototips per desenvolupar begudes de sucs de fruita sense conservants sintètics demostra la importància d'aquest tipus d'ajudes a la transferència del coneixement».

 

Els resultats de la col·laboració es presenten a Alimentaria, el centre de negocis internacional per a professionals del sector de l'alimentació, begudes i gastronomia, on AgroBank hi és present amb un estand propi. La directora d'AgroBank, Carme Sabrí, ha destacat «el compromís de CaixaBank amb la investigació i transferència del coneixement en el sector agroalimentari que es materialitza, en aquest cas, a través de la Càtedra de la Universitat de Lleida». També ha recordat que «per aquesta raó, cada any s'obre una convocatòria dirigida a investigadors de centres públics per a impulsar els millors projectes d'innovació en aquest sector».

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.