Sense Categoria

La UdL participa en un nou projecte europeu d’energies renovables

Avatar
  • abril 29, 2019
  • 3 min read
La UdL participa en un nou projecte europeu d’energies renovables
Esquema del dispositiu en el que treballen

Esquema del dispositiu en el que treballen | LleidaDiari.cat

 

La Universitat de Lleida (UdL) participarà en un nou projecte europeu del programa Horitzó 2020 per desenvolupar un sistema d'energia basat en l'ús de recursos renovables, aplicable a tota mena d'edificis i sense cap restricció geogràfica. Arrenca el mes vinent de maig i tindrà una durada de 4 anys. SolBio-Rev (Solar-Biomass Reversible energy system for covering a large share of energy needs in buildings), coordinat per la Universitat Politècnica Nacional d'Atenes, compta amb un pressupost de gairebé 4,8 milions d'euros.

 

El consorci, que celebrarà la seva primera reunió els dies 20 i 21 de maig a la capital grega, està format per 15 participants de 7 països europeus: Grècia, Espanya, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, Bèlgica i Àustria. Inclou universitats, centres de recerca i empreses. La UdL hi participa a través del Grup de Recerca GREiA, encapçalat per Luisa F. Cabeza, aportant els seus coneixements en tasques d'estratègies de control òptimes, simulacions i experimentació de components, i liderant les activitats relacionades amb l'anàlisi del cicle de vida i econòmic del nou sistema.

 

Sistema d'energia basat en l'ús de recursos renovables

L'objectiu general del projecte és desenvolupar un sistema d'energia basat en l'ús de recursos renovables -com l'energia solar, l'ambient i la biomassa- que permeti cobrir de manera rendible les necessitats de calefacció i refrigeració, així com una part de la demanda elèctrica en edificis de diversos tipus, siguin nous o rehabilitats, de diverses mides i en qualsevol mena d'entorn. Disposarà d'un control intel·ligent per gestionar i optimitzar el seu funcionament, alhora que serà fàcil d'utilitzar per a l'usuari.

 

El concepte SolBio-Rev sorgeix per donar una solució al mercat que permeti reduir la dependència dels combustibles fòssils, basant-se en la integració de captadors solars tèrmics amb tubs de buit combinats amb mòduls termoelèctrics i una caldera de biomassa. Estaran connectats amb una configuració innovadora d'alt rendiment capaç de generar fred, calor, o electricitat, depenent de les necessitats de l'edifici.

 

El catedràtic de Sociologia Jaume Puy és l'únic aspirant a rector de la UdL

El catedràtic de Sociologia i vicerector de Recerca, Jaume Puy, és l'únic aspirant a rector de la Universitat de Lleida, després que aquesta nit passada finalitzés el termini per presentar candidatures. Les eleccions se celebraran el 7 de maig i, si fos necessària, es faria una segona volta el dia 23. L'actual rector Roberto Fernández no pot tornar a optar al càrrec després d'haver esgotat el màxim de dos mandats.

 

D'altra banda, la UdL preveu que el segon edifici polivalent del campus de Cappont entri en servei el setembre del 2020. L'edifici comptarà amb catorze aules que serviran per descongestionar les diferents facultats del campus. També acollirà els serveis de formació no reglada i l'arxiu de la UdL. Les obres suposaran a la universitat lleidatana una inversió d'uns 6,5 milions d'euros.

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *