La UdL i l’IRBLleida se sumen a una nova Nit de la Recerca

Els ultrasons que utilitzen els ratpenats, l'escriptura ibèrica o la fabricació de cel·lulosa a partir de residus de biomassa són alguns dels temes dels tallers que investigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han preparat per a la propera Nit Europea de la Recerca, que tindrà lloc el 30 de setembre de manera simultània a més de 25 països. El programa d'activitats inclou també dos espais virtuals a Internet: Europe's Corner i La nostra recerca, on el personal investigador exposa els projectes europeus en els quals participa.

 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer les investigacions i la innovació de manera planera i divertida. «Com a resultat de l'èxit en les passades edicions a la ciutat de Lleida, els dies previs -del 19 al 28 de setembre- també es realitzaran tallers i xerrades com avantsala a la Nit de la Recerca», destaca la catedràtica laboral de la UdL i coordinadora de la iniciativa, Luisa F. Cabeza.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La majoria tindran lloc el dia 23 de setembre a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. En total, són 10 tallers sobre temes com la genètica, el cervell humà o el biobanc de l'IRBLleida. El programa també inclou visites guiades, a diferents laboratoris del campus de Cappont i el projecte ALMIA d'Almatret. Finalment, els més petits poden participar en dos concursos: un de dibuix i un altre de reciclatge. La Nit de la Recerca compta enguany amb finançament dins el marc del projecte europeu NitRecerCat (GAP-101061189), coordinat per la Universitat de Girona. A nivell de tot Catalunya participen investigadores i investigadors de més de 50 entitats científiques, amb més de 200 activitats. A la UdL, coordina les activitats el grup de recerca GREiA.

Imatge de la Nit de la Recerca 2021

La UdL i l'IRBLleida se sumen a una nova Nit de la Recerca | LleidaDiari.cat

 

La Nit de la Recerca a l'IRBLleida

Per la seva banda, el divendres 23 de setembre tindrà lloc una nova edició de la Nit de la Recerca a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). En aquesta edició, l'Institut ha preparat 20 tallers, 5 xerrades divulgatives i 4 visites guiades al centre, que tindran lloc durant tota la setmana, tot i que la gran majoria serà el divendres 23 de 17.00 a 21.00 hores. Per assistir a qualsevol activitat, cal que totes les persones es registrin a través de la pàgina web nitdelarecerca.irblleida.org per a complir l'aforament limitat.

 

Les activitats s'iniciaran dilluns 19 de setembre amb una visita guiada al centre i una xerrada sobre per què investigar malalties rares. Les visites guiades es repetiran fins dijous en diferents horaris. També es comptarà amb xerrades de professionals del centre sobre per què fallen els ronyons, què aporten els animals a la ciència o l'ús de mosques per estudiar el càncer.

 

Divendres 23 al matí tindrà lloc un taller al centre CREBA, a Torrelameu, i a la tarda, de manera simultània, uns 19 tallers científics dirigits a diferents públics, des d'infants fins a adults. Tallers sobre la construcció de l'ADN, com dorms i el nostre cervell, un microscopi fet amb peces LEGO, entre d'altres. També comptarem amb un planetari i amb la col·laboració de la Fundació Joan Oró, que impartirà una xerrada amb motiu de la celebració de l'Any Oró el 2023.

 

Aquesta edició 2022 de la Nit de la Recerca a l'IRBLleida és possible gràcies a les ajudes de la Fundació 'la Caixa', la Diputació de Lleida i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación. També l'Ajuntament de Lleida col·labora en l'organització de l'acte.

 

Se celebra cada any l'últim divendres de setembre en més de 300 ciutats

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l'últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. Aquest 2022 tindrà lloc el 30 de setembre, però l'IRBLleida ha avançat una setmana la celebració perquè no coincideixi amb la Festa Major de Lleida. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d'una forma planera i divertida. Així, tota mena de públic, des d'escoles, famílies i canalla fins a joves o adults de totes les edats, podreu conèixer i ser partícips de la ciència del vostre territori a través de diferents activitats com tallers, xerrades, espectacles, experiments, observacions astronòmiques i jocs.