

Més de 150 alumnes de 4t d'ESO i Batxillerat de diferents centres de Lleida i d'Almacelles participen aquests dies en les sessions formatives Privacitat i seguretat a internet, organitzades per l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL i l'Institut nacional de ciberseguretat d'Espanya (INCIBE).
Les sessions, que duren dues hores i són eminentment pràctiques, tenen com a objectiu donar consells i eines útils als joves perquè puguin navegar amb confiança per la xarxa. Així, Juan Delfín Peláez, expert en ciberseguretat de l'INCIBE i responsable de la formació, els explica com configurar el navegador google chrome per navegar de manera segura, com configurar el navegador Tor Browser per preservar l'anonimat i la privacitat mentre es navega.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Saps si el teu compte de correu ha estat compromès?
També, els mostra el web Have I been pwned? que permet saber si el teu compte de correu ha estat compromès, és a dir, si s'han filtrat les contrasenyes i el buscador Shodan, un motor de recerca capaç de trobar qualsevol dispositiu connectat a internet: semàfors, càmeres de seguretat, computadores, plantes d'aigua, xarxes elèctriques, etc. La formació va començar dilluns a l'EPS amb alumnat de l'Institut Samuel Gili i Gaya. Aquest dimarts continua amb més estudiants del Gili i Gaya, el Torrevicens i La Mitjana; mentre que demà, les sessions es duran a terme a l'IES Canigó d'Almacelles on participaran 34 joves que cursen el Batxillerat tecnològic.
Peláez, integrant del grup de treball per al desenvolupament de l'esquema espanyol de seguretat industrial, explica que durant les sessions també intenta motivar l'alumnat perquè aprofundeixi en el món de la ciberseguretat i continuï formant-se en aquest camp quan arribi a la universitat, ja que és un sector en expansió que requereix professionals, afegeix. Per la seva part, la coordinadora de la iniciativa de l'EPS, Susanna Maza, afirma que preveuen donar continuïtat a aquesta formació el curs vinent, ja sigui amb nivell introductori.
La UdL es posiciona sobre els presos independentistes
El claustre de la Universitat de Lleida (UdL) va aprovar la setmana passada per àmplia majoria una declaració que reclama «la immediata posada en llibertat de les persones empresonades a causa de l'1-O» i que també denuncia que, «davant un conflicte polític, es prenguin mesures judicials en lloc de cercar solucions mitjançant el diàleg i la mediació, partint del reconeixement del lliure exercici a l'autodeterminació del poble català».
El rector Roberto Fernández, que es va abstenir en la votació, es va comprometre a executar al mandat de la declaració «sempre que no hi hagi cap il·legalitat que afecti personalment el rector». La declaració es va aprovar en durant una sessió extraordinària celebrada a petició de més d'una setantena de representants claustrals. El text va rebre 115 vots a favor, dotze en contra, dotze abstencions i un vot nul.
- També et pot interessar: Una professora de la UdL rep un premi internacional sobre turisme