La UdL es compromet a aplicar l’increment salarial al personal investigador en formació

Imatge d'arxiu del Claustre de la UdL | UdL

 

La Universitat de Lleida (UdL) s'ha compromès a assumir la millora de les retribucions al personal investigador en formació previstes en el Reial Decret que aprova l'Estatut del personal investigador predoctoral en formació (EPIF). A través d'un comunicat, el Consell de direcció de la UdL explica que «es portarà a l'aprovació del proper Consell de govern de la Universitat de Lleida una proposta per tal que en la nòmina del mes de juny es pugui fer efectiva l'actualització del salari de les persones d'aquest col·lectiu des de la data d'entrada en vigor del Reial Decret».

 

Pel que fa a l'allargament dels contractes d'aquest personal fins a quatre anys, la UdL vol esperar a conèixer les resolucions de la Generalitat sobre aquesta demanda. L'anunci coincideix amb la jornada de vaga convocada pels doctorands a les universitats públiques catalanes. El Consell de direcció de la UdL assenyala que assumir aquest increment salarial suposa fer «un esforç en l'àmbit econòmic», atès que «el Reial Decret no va acompanyat d'una dotació pressupostària per part de l'Estat».

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La millora s'aplicarà a tots els contractes del personal investigador en formació vigents

La Universitat de Lleida assegura que aquesta millora s'aplicarà a tots els contractes del personal investigador en formació vigents, «sigui quina sigui la institució finançadora i malgrat que aquesta no aporti a la UdL el finançament complementari necessari». Aquest és el cas dels contractes de personal investigador en formació finançats pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FD i FPU) o finançats per la Generalitat (FI), que «ja han manifestat la seva negativa a aportar aquest finançament complementari», segons recorden des del Consell de direcció de la universitat lleidatana. Tot i això, la UdL no descarta exercir «les accions legals oportunes per reclamar aquests imports a aquestes institucions».

 

En referència a l'allargament dels contractes d'aquest personal fins a quatre anys, la UdL remarca que l'informe sobre la interpretació del decret de l'EPIF que han fet els serveis jurídics de les universitats catalanes «indica que la pròrroga automàtica de què es parla en l'article 6 del decret no vol dir que sigui obligatòria si no ho preveu la convocatòria».

 

Altrament, tenint en compte que en la convocatòria UdL es diu que «tot el que no regula el mateix text de la convocatòria UdL queda regulat pel text de la convocatòria FI de la Generalitat», des del Consell de direcció de la Universitat de Lleida consideren «prudent esperar ara les resolucions que prengui la Generalitat en referència a aquest tema». En qualsevol cas, des de la UdL entenen que «els contractes de tres anys poden suposar un temps molt ajustat per poder fer la Tesi en la concepció que aquesta té en el nostre país», i, per tant, «seria bo trobar maneres de poder allargar el contracte de comú acord amb les altres universitats catalanes i la Generalitat», assenyala al comunicat.

 

Protestes dels doctorands per reclamar millores per al col·lectiu

El Consell de direcció de la UdL ha fet aquest pronunciament coincidint amb la jornada de vaga i protestes dels doctorands a les universitats públiques catalanes. En el cas de Lleida, des del Col·lectiu Doctorands en Lluita UdL exigeixen l'aplicació de l'Estatut del Personal Investigador en Formació per part de la universitat.

 

En aquest sentit, reclamen l'increment salarial previst al Reial Decret, docència voluntària i una possible pròrroga automàtica de fins a quatre anys de contracte, ja que els tres actuals són «insuficients per acabar una tesi», fet que «obliga a acabar-la de forma irregular durant l'atur», segons el col·lectiu. Doctorands en Lluita UdL considera que «la normativa es queda molt curta i cal ampliar-la», però «és el moment de vetllar pel seu compliment i lluitar per futures millores».

 

També et poden interessar…