Els turismes matriculats a Catalunya cauen gairebé un 16,8% al juliol

A Catalunya s'han matriculat 9.013 cotxes al juliol, un 16,8% menys que al mateix mes del 2021, segons les dades publicades aquest dilluns per Anfac. Catalunya es manté com la segona comunitat de l'Estat amb més turismes venuts, només per darrere de Madrid, que ha registrat 31.098 vehicles matriculats i un descens del 9,1% en comparació amb l'any anterior. Al conjunt de l'Estat les matriculacions de turismes i totterrenys han baixat un 12,5% (73.378) respecte del juliol del 2021.

 

La patronal destaca que en l'últim mes el mercat s'ha vist condicionat per la incertesa econòmica, derivada de l'augment de la inflació i dels preus i per l'escassetat de semiconductors que continuen llastant l'arribada de vehicles als concessionaris. «El mercat de turismes i totterrenys segueix sense assolir xifres positives. Un mes com juliol, que històricament solia mostrar un bon comportament, ha tancat amb una caiguda significativa», ha lamentat Félix García, director de comunicació i marketing d' Anfac.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge de cotxes

Els turismes matriculats a Catalunya cauen gairebé un 16,8% al juliol, fins a 9.013 cotxes | LleidaDiari.cat

 

En aquest mes, la mala situació econòmica que ja estava suposant un condicionant per a la decisió de compra dels usuaris, «s'ha agreujat amb la forta pujada de la inflació i dels preus energètics, així com la incertesa del consumidor davant d'alguns missatges contraris a l'ús de vehicles privats», indica García. La producció de vehicles s'ha recuperat de manera lleu, però l'escassetat de microxips encara suposa retards en els lliuraments de vehicles ja demanats als concessionaris. Fins al mes de juliol s'han venut gairebé les mateixes unitats de turismes de més de 15 anys que de vehicles nous.

 

El mercat continua deprimit

En aquest sentit, Faconauto assenyala que han caigut tant les matriculacions com les comandes en un mes que tradicionalment era «un dels millors mesos de l'any». «El mercat continua deprimit, més d'un 30% per sota de les xifres del 2019», ha dit Raúl Morales, director de comunicació de l'organització empresarial. Les matriculacions de vehicles comercials lleugers a Catalunya han patit un fort retrocés, del 22,3%, al juliol. Pel que fa als vehicles industrials, han pujat un 13,6% en termes interanuals. Els autobusos, en canvi, han registrat un increment notable del 285,7% respecte del mateix període de l'any passat.

 

S'han venut un 26,65% menys de cotxes de gasolina, xifra que suposa un total de 4.010 vehicles venuts, i un 23,99% menys de dièsel, amb 1.017 cotxes. Les matriculacions en vehicles de la resta de combustibles, on s'inclouen elèctrics i híbrids han augmentat un 1,19% fins a les 3.986 unitats. Amb tot, durant els quatre primers mesos de l'any s'han matriculat un total de 59.142 vehicles a Catalunya, xifra que representa un augment del 12,37% respecte a l'any anterior.

 

Al conjunt de l'Estat, durant els primers cinc mesos de l'any les matriculacions de turismes i totterrenys han retrocedit un 11%, fins a les 481.135 unitats. Al juliol, els vehicles comercials són els que han registrat una major caiguda, amb una reducció del 18%, i un total d'11.279 unitats.

 

Els vehicles electrificats continuen creixen

Les dades publicades per Anfac indiquen que els vehicles electrificats continuen creixent. Així, a Catalunya les matriculacions de turismes elèctrics, híbrids i de gas s'han incrementat un 19,71% al juliol respecte del mateix mes de l'any anterior. S'han entregat fins a 978 unitats, mentre que el 2021 van ser 817. Per tipologia, els híbrids han caigut un 4,09%; mentre que els de gas un 12,66% en termes interanuals.

 

A l'Estat les vendes de vehicles electrificats han crescut un 4% en el mes de juliol, fins a les 7.849 unitats. Això suposa que representen més d'un 7,2% de quota de mercat. Des de l'inici d'any les matriculacions d'aquest tipus de vehicles ascendeixen fins a 47.108, amb un augment del 30,22%.