Categories: Societat

Dia Mundial de la Truita de Patates: història, curiositats i un debat etern

Cada 9 de març, els amants de la gastronomia tenen una cita especial amb un dels plats més icònics i estimats de la cuina: la truita de patates. Un menjar senzill en ingredients però infinit en possibilitats i, sobretot, en passions. Per què si hi ha un debat culinari que divideix famílies, amistats i generacions: amb ceba o sense ceba?

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Origen i història de la truita de patates

Tot i que la seva popularitat és indiscutible, l’origen de la truita de patates no està del tot clar. Algunes teories apunten que es va començar a cuinar a Extremadura o Navarra al segle XVIII com a solució per alimentar la població amb un plat econòmic i nutritiu. Altres històries asseguren que va ser un invent de camperols que buscaven una manera senzilla de combinar ous i patates per obtenir un àpat energètic. 

Sigui com sigui, el que és segur és que amb el pas del temps ha esdevingut un emblema de la gastronomia espanyola i un plat estrella en qualsevol llar.

El plat estrella de qualsevol taula

Una de les grans virtuts de la truita de patates és la seva versatilitat. Es pot gaudir calenta o freda, en un plat, en un entrepà o fins i tot en forma de pintxo. A més, cada família i cada cuiner té el seu truc especial: alguns afegeixen una mica de llet per aconseguir més esponjositat, d’altres la couen a foc molt lent per obtenir una textura melosa, i hi ha qui hi afegeix ingredients extres com formatge, pebrot, espinacs o tòfona per donar-li un toc diferent.

El gran debat: amb ceba o sense ceba?

Parlar de truita de patates és parlar d’una eterna discussió que sembla no tenir fi: és millor amb ceba o sense ceba? Els defensors de la ceba asseguren que aporta dolçor i un toc caramel·litzat que eleva el sabor del plat, mentre que els qui la prefereixen sense ceba argumenten que així es manté el gust pur de la patata i l’ou.

Siguis del team ceba o del team sense ceba, aquest diumenge 9 de març és el dia perfecte per gaudir d’una bona truita de patates i reivindicar aquest plat tan senzill i alhora tan especial.

Laura Biela

Laura Biela Abad (Lleida, 1987). Llicenciada en Periodisme per la Universidad Carlos III de Madrid. Directora de LleidaDiari.cat des de l'any 2017, després que el digital lleidaalminut.com, nascut al 2012, canviés de color i d'imatge per convertir-se en LleidaDiari.cat. El meu Linkedin

Recent Posts

Mor ofegat un jove en un pantà d’Alcarràs

Un jove de 20 anys ha mort aquest diumenge a la tarda mentre es banyava…

10 hores ago

Ara mateix: Dos carreteres tallades i una població confinada per un incendi a la Noguera

Un incendi forestal iniciat a Oliola, a la Noguera, ja afecta aquest diumenge unes 15…

12 hores ago

Nou incendi a la Segarra, aquest provocat per la sobrecàrrega d’una línia elèctrica

Els Bombers de la Generalitat treballen aquest diumenge a la tarda amb 27 dotacions (18…

14 hores ago

Alerta per fortes tempestes en les pròximes hores en diferents punts de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de…

18 hores ago

Món: Els Estats Units bombardegen Iran

Els Estats Units han bombardejat la matinada d'aquest dissabte tres instal·lacions nuclears de l'Iran. El…

22 hores ago

Tranquil·litat a la Segarra: L’incendi ja està controlat

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 07.30 hores del matí…

23 hores ago