Troben amb vida el boletaire de 70 anys perdut a Fígols i Alinyà

Imatge de l'operatiu de recerca del boletaire perdut en una zona boscosa del municipi de Fígols i Alinyà

Imatge de l'operatiu de recerca del boletaire perdut en una zona boscosa del municipi de Fígols i Alinyà | LleidaDiari.cat

 

El boletaire de 70 anys que s'havia perdut des de dimarts passat, quan va sortir a recollir bolets en una zona boscosa de Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, ha estat trobat aquest matí amb símptomes d'hidratació i insolació, i traslladat a un hospital per tal de diagnosticar el seu estat de salut. Segons han informat els Bombers de la Generalitat, ha estat un altre boletaire que buscava bolets per la zona qui ha donat amb el desaparegut, que estava estès a terra en una zona coneguda com a Rasa d'Odèn.

 

Després de rebre l'avís de la troballa, els equips de rescat han evacuat al boletaire, de 70 anys, a un centre hospitalari, ja que presentava símptomes de deshidratació i insolació després d'haver estat gairebé quatre dies al ras al bosc. L'home estava sent buscat des de dimarts passat, quan es va perdre pel bosc mentre estava recollint bolets al costat d'un amic.

 

Un important desplegament per a trobar al boletaire

Durant tota la setmana s'ha activat una important xifra de dotacions i persones voluntàries per tal de donar amb la pista de l'home. Concretament, ja en el darrer dia de recerca bombers, mossos i agents rurals van efectuar una recerca intensiva en un radi de 500 metres del darrer punt on se'l va veure, i recerca extensiva més enllà d'aquesta zona. L'operatiu va comptar amb dos helicòpters, un dels Bombers de la Generalitat i un dels Mossos d'Esquadra, dotze vehicles terrestres de Bombers, cinc de la policia catalana i quatre dels agents rurals, a més de dues unitats canines i una desena de persones voluntàries.

 

Altres casos de boletaires perduts a la demarcació

Aquest cas recorda al que es va viure el novembre de l'any passat quan es van dur a terme tasques de recerca d'un boletaire de 80 anys perdut al Solsonès. En aquest cas, no obstant, després de cinc dies de recerca, el dispositiu de recerca del boletaire de 80 anys perdut a Guixers, al Solsonès, es va decidir suspendre. La decisió es va prendre després de cinc dies de recerca sense èxit, i a l'espera d'obtenir nous indicis.

 

L'alerta de la desaparició de l'home, veí de Guixers, es va rebre després que anés a buscar bolets amb un grup de persones i se'n perdés la pista. Concretament, l'home va desaparèixer al bosc de Montcalb, una zona força abrupta i amb cingleres. Des d'aleshores, es va organitzar dispositius conjunts entre els Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat i veïns de la zona.

 

Campanya de prevenció per als boletaires

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa una campanya divulgativa per fomentar mesures de respecte al bosc durant l’època de recol·lecció de bolets, que aquest any s’ha avançat respecte a anys anteriors per les pluges abundants i que s’allargarà durant els mesos de tardor. La  Direcció General dels Agents Rurals del DARP ha editat 10.000 fulls de mà amb recomanacions de respecte al medi que es distribuiran directament entre els recol·lectors de bolets.