Sense Categoria

Troben les restes d’un soldat republicà durant uns treballs arqueològics a la Segarra

LleidaDiari
  • juliol 26, 2022
  • 2 min read

Un grup d'arqueòlegs ha trobat les restes òssies d'un soldat republicà durant uns treballs al Pilar d'Almenara, a Agramunt. La troballa va tenir lloc la setmana de l'11 al 15 de juliol en una excavació promoguda per l'Ajuntament d'Agramunt en un jaciment de període medieval a la torre del Pilar d'Almenara.

 

Les restes del soldat republicà de la Guerra Civil es van trobar enterrades en una fossa al peu de la torre medieval i les ha recuperat la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia. D'acord amb els materials que es van trobar associats a l'enterrament, es tracta d'un home adult que pertanyia a la infanteria republicana i podria estar relacionat amb un búnquer defensiu proper.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Troben les restes d'un soldat republicà durant uns treballs arqueològics al Pilar d'Almenara d'Agramunt | LleidaDiari.cat

 

Ara com ara es desconeixen les causes de la seva mort o la seva identitat, tot i que amb l'extracció d'una mostra de teixit ossi s'espera obtenir el perfil genètic de l'individu per a poder-lo encreuar amb els perfils genètics dels familiars de què disposa el Programa d'identificació genètica.

 

Identificar i retornar les restes a la família

L'objectiu final, en tots els casos, és identificar i retornar les restes a la família. En cas que no fos possible determinar-ne la identitat, les restes serien inhumades al cementiri del municipi on van ser trobades.

 

La troballa ha estat una sorpresa per als arqueòlegs, ja que no es tenia constància de la presència de restes enterrades en aquesta zona. La informació d'aquesta excavació se sumarà a la de les set fosses que hi ha documentades al terme municipal d'Agramunt en el mapa de fosses de Catalunya.

 

Agramunt va ser un espai de rereguarda republicana del front del Segre durant la Guerra Civil. Durant el conflicte bèl·lic, l'exèrcit republicà va construir entorn del Pilar d'Almenara -una torre del segle XI- un búnquer i unes trinxeres per defensar l'entrada a la població d'Agramunt i els accessos cap a la Segarra.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *