Interessant: Troben evidència d’un poblat anterior al segle XI al Pallars

La campanya d’excavacions que s’ha dut a terme aquest setembre al voltant del Castell de Mur ha permès documentar restes d’un poblat. Les evidències fan pensar a l’arqueòloga i directora de l’excavació, Marta Sancho, que és anterior al castell, ja documentat l’any 969 i datat del segle XI. Aquesta campanya arqueològica, la primera després de vint anys, ha documentat evidències de poblat tant a la part alta, i més propera al castell, com a la baixa i a tocar del mur ciclopi, i han localitzat fragments de murs, restes de ceràmica i ossos d’animals com vaques, ovelles o cabres. Entre els objectius hi ha el de continuar excavant per obtenir més informació i poder-lo datar amb exactitud i patrimonialitzar aquest espai i fer-lo visitable.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les excavacions van finalitzar el passat 15 de setembre i van anar a càrrec de l’equip del Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB). L’any 2021 ja es van fer prospeccions per veure si hi havia indicis d’un possible poblat a la zona del castell i els resultats van ser positius. Ara, les excavacions han corroborat aquests indicis.

 

Al voltant de la col·legiata de Santa Maria hi ha documentació que ja parla d’un hàbitat, possiblement d’unes cent construccions, però del poblat a tocar del castell no s’ha trobat de moment documentació que el citi. Sancho ha explicat que no creu que el poblat de la fortificació sigui més gran que el de la col·legiata i parla de màxim d’uns 400 habitants.

 

Sancho ha dit que ara l’equip de l’AMUB decidirà on continuar excavant la campanya vinent, si a la part més propera al castell o al mur ciclopi, tot amb l’objectiu de «recollir més informació des del punt de vista arqueològic i històric», i poder acabant fent visitable l’espai. També es considera important trobar restes suficients per datar-lo amb exactitud.

 

Aquests treballs s’emmarquen dins del projecte de recerca amb durada de quatre anys ‘De ipsos kastellos: hàbitat i fortaleses de muntanya a la Catalunya medieval (s. IX-XIII)’, dirigit per l’arqueòloga Marta Sancho. Aquesta excavació ha estat possible gràcies al Departament de Cultura, el Geoparc Orígens, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Castell de Mur.