El passat 22 d'agost un testimoni va alertar els mossos per la troballa d'un gran nombre d'artefactes explosius de la Guerra Civil al municipi de Baen, a la localitat de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà). Les havien localitzat en els primers treballs de manteniment d'una masia que feia anys que no estava habitada. Al lloc va arribar una patrulla de la comissaria de Sort que va confirmar que es tractava de granades de morter perfectament apilades i amagades en una zona que havia estat punt de conflicte durant la guerra. Es va assegurar la zona i es va activar el servei TEDAX de mossos per poder retirar-les.
Els agents especialistes van determinar que eren 126 granades de morter de 81 mm sense l'espoleta detonadora però amb la càrrega interna intacta. Davant la quantitat de material es va realitzar un dispositiu especial per retirar i neutralitzar-lo amb seguretat. Durant aquest any ja s'han recuperat i neutralitzat 190 bombes i artefactes de guerra no explotats a les comarques de Lleida.
Troben més granades en els darrers dies a la demarcació
Els TEDAX van fer explocar també aquest mes de setembre tres granades de la Guerra Civil que s'han trobat a Linyola, a la comarca del Pla d'Urgell. Concretament, la troballa ha estat localitzada per l'arqueòleg i els treballadors municipals que estaven fent tasques d'excavació en un dels tres búnquers de la Costera d'aquesta localitat. Els artefactes, situats al passadís d'entrada del búnquer, estaven sense explotar. Per aquest motiu, una unitat dels TEDAX s'ha desplaçat fins a la zona, per dur a terme el protocol per fer explotar controladament les granades.
L'explosió dels tres artefactes alhora ha originat una lleugera columna de fum, tot i que afortunadament no ha ocasionat desperfectes al búnquer. Així que es podran continuar els treballs per ser recuperat, un espai que va ser construir entre els anys 1937 i 1938 per l'exèrcit republicà.La recuperació dels tres búnquers de la Costera per part de l'Ajuntament de Linyola es va iniciar aquest any 2018. Al mes de juliol es va fer una primera campanya amb joves d'un camp de treball. I ara al setembre s'han reprès les tasques en un segon búnquer, moment en el qual s'han trobat les tres granades, que es trobaven integrades a terra, segons ha explicat Andreu Moya, arqueòleg municipal.
Després d'adonar-se de la trobada, els operaris municipals que es trobaven en aquell moment a la zona han avisat als TEDAX per poder-les fer explotar de forma controlada. Durant l'operatiu també s'hi han desplaçat diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat i una ambulància de forma preventiva.