La Trobada de Gegants de les Borges incorpora Punts Liles per a prevenir el sexisme

Imatge de la trobada de l'any passat

Imatge de la trobada de l'any passat | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament de les Borges Blanques i la Comissió de Festes han comunicat que enguany l'organització de la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, prevista per aquest pròxim dissabte, 31 d'agost a les 18.00 hores, a la capital garriguenca, ha incorporat Punts Liles, per a assessorar i sensibilitzar la ciutadania i els participants, prevenir el sexisme i la LGTBIfòbia, i actuar si calgués davant d'algun intent d'agressió masclista.

 

Així, totes les colles amfitriones de la festa gegantera borgenca han rebut formació en aquest sentit i els seus caps aniran identificats amb un braçalet lila, igual que alguns membres de la Comissió de Festes, que aquest any ha incrementat el nombre d'ajudants. El coordinador de la Comissió Gegantera organitzadora de la trobada, Jordi Arnau Espuga, ha volgut agrair als voluntaris i voluntàries la seva contribució i predisposició, ja que sense ells resultaria impossible organitzar una trobada tan multitudinària i garantir la seguretat del públic i de les persones participants.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Enguany, s'esperen més de 6.000 persones de públic i que començarà amb una plantada de gegants a les 17.00 hores al carrer Carrasco i Formiguera, ja hi ha confirmades 73 colles i es preveu que hi participin més de 160 gegants vinguts d'arreu dels Països Catalans, juntament amb 3 grups de correfocs, Diables els Borjuts; Diables del Grup Recerca de les Borges; i els Diables del Pla de Santamaria. Alhora, hi ha confirmats una cinquantena de grups de grallers, que iniciaran la cercavila amb els gegants a les 18.00 hores, des del Passeig del Terrall cap al Raval de Lleida, carrer la Bassa, carrer del Carme, carrer Nou, carrer Carnisseria i acabaran a la plaça de l'1 d'octubre del 2017, on es presentaran els gegants i faran dues ballades.

 

Pel que fa al recorregut del Correfoc, que s'iniciarà una vegada finalitzi la Trobada Gegantera, està previst que comenci a la mateixa plaça de l'1 d'octubre i vagi cap al carrer del Carme, carrer Nou, l'Església, la plaça i el carrer Abadia, la plaça Anselm Clavé, carrer Hospital, carrer Concepció Soler i torni cap a la plaça de l'1 d'octubre. En total l'organització ha previst que hi actuaran gairebé 2.000 persones, de les quals més de 1.600 han confirmat que també assistiran al sopar popular per als participants en la Trobada, previst a la pista poliesportiva de l'Institut Josep Vallverdú de les Borges, al voltant de les 21 hores.

 

Prèviament, a partir de les 18.00 hores al Centre Cívic, tindrà lloc el lliurament dels premis “Olivera d'Or” al Borgenc i al Garriguenc de l'any 2018: el Cor Eurídice de les Borges, i l'historiador de Cervià Josep Rubió, respectivament. Tot seguit, el popular humorista, actor i presentador Fermí Fernàndez, serà l'encarregat de fer el pregó de la Festa Major 2019 de les Borges Blanques.

 

Aquest dijous, darrer acte previ

Amb tot, aquest dijous, 29 d'agost, a partir de les 22.30 hores a la Placeta del Terrall, està previst que es dugui a terme un espectacle teatralitzat per a tots els públics, vinculat als gegants emèrits de les Borges, Ramon Berenguer IV i Peronella. Ja dins del programa d'actes de la Festa Major 2019 de les Borges, aquest divendres, 30 d'agost, entre les 11 i les 14 hores, hi ha un acte per a les famílies a les piscines municipals, amb inflables aquàtics per a totes les edats. Tot seguit, a les 12 hores, hi haurà el repic i volteig general de campanes anunciant la Festa Major, a càrrec de l'Escola de Campaners de les Borges.

 

El mateix divendres, a les 19 hores, al Passeig del Terrall hi haurà l'esperat concert a càrrec de Disco per Xics, amb entrada gratuïta i servei de barra. A les 21.30 hores hi ha previst el sopar del jovent al pati de l'Institut Josep Vallverdú, a càrrec del Grup de joves Borges Supporters. A les 23 hores, els actes continuen amb l'obra de teatre “Bona Gent”, de Quim Masferrer. La jornada finalitzarà a la zona penyes, amb la nit del jovent en la qual hi haurà l'actuació de Doctor Prats i Autoput, el grup de versions especialitzat en música des dels anys 60 fins a l'actualitat. Tot seguit, la festa seguirà allí mateix amb Dj XXP i Dj Gaya.

 

Dissabte, 31 d'agost, els actes començaran a les 9.00 del matí al camp de tir Francesc Rué, al Pla de Fallivé, amb un esmorzar popular i un recorregut de caça, organitzats per la Societat de Caçadors de les Borges Blanques. A les 10 hores, hi haurà una tirada de bitlles al Passeig del Terrall, organitzada pel Casal de la Gent Gran. A les 11 hores, a la primera planta del Pavelló Francesc Macià, hi ha previstes les semifinals del Campionat local de Billar; i als Jardins del Terrall, l'espectacle del Centre de Titelles de Lleida, “El petit elefant”. Tot seguit, a les 11.30 hores, el repic de la traca i el repic del “Canó del Salo”, a càrrec de l'Escola de Campaners de les Borges. A les 12 hores, hi haurà l'encesa de la tradicional traca de Festa Major; i a les 12.30 hores, hi ha programades sardanes als Jardins del Terrall, amb la Cobla Tàrrega.

 

La plantada de gegants

El dissabte a les 17 hores, hi haurà la plantada de gegants al carrer Carrasco i Formiguera; a les 17.30 hores, el repic de gegants, a càrrec de l'Escola de Campaners de les Borges; i a les 18 hores, al Centre Cívic es lliuraran els premis Olivera d'Or al Borgenc i al Garriguenc de l'any. A la mateixa hora, al pavelló-envelat Francesc Macià començarà el concert de Festa Major amb l'Orquestra la Saturno; i al Passeig del Terrall s'iniciarà la cercavila de la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges.

 

Tot seguit, al balcó del Centre Cívic, hi haurà el pregó de Festa Major a càrrec d'en Fermí Fernàndez, mentre hi ha prevista l'entrada dels gegants a la plaça de l'1 d'octubre. Una vegada finalitzi la Trobada, hi haurà la remullada prèvia al Correfoc, que s'iniciarà tot seguit, mentre a les 20 hores, al pavelló-envelat Francesc Macià hi haurà el ball de tarda amb l'Orquestra la Saturno; que a la mitjanit repetiran amb el ball de nit. Finalment, a les 00.30 hores, a la plaça Europa hi haurà el concert amb els grups Mago de Oz, Lágrimas de Sangre i La Cosa Nostra.

 

També et poden interessar…