Tret de sortida al concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth

La 4a edició del Ricard Viñes Piano Kids and Youth s’ha iniciat aquest dijous, a les 20 h, amb el concert inaugural a l’Auditori a càrrec del guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023, Artem Kuznetsov, d’origen rus i establert als Estats Units. El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavier Blanco, ha assistit a la inauguració. A partir de demà divendres, 28 de juny, es faran les proves del concurs per a infants i joves, que tenen entrada lliure i gratuïta. El concurs compta en aquesta edició amb 33 joves promeses que provenen de tot Catalunya, Espanya i països com França, Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Xina, Xile i Romania d’arreu del món. Són joves de fins a 17 anys que mostraran a Lleida les seves interpretacions, emmirallats per les figures de Ricard Viñes i d’Enric Granados.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El concurs, adreçat a joves talents i de caràcter biennal, s’organitza en tres categories: I Categoria (nascuts l’any 2011 i posteriors), II Categoria (nascuts el 2008, 2009 i 2010) i III Categoria (nascuts el 2005, 2006 i 2007). A partir d’aquest divendres es desenvoluparan les proves a la sala de cambra de l’Auditori. Divendres, de les 9:30 h fins a les 16 h, tocaran els concursants de la III Categoria (fins a 17 anys). Aquesta tarda està previst que arribin els participants de la III Categoria i que es faci el sorteig per conèixer l’ordre dels concerts. Dissabte, 29 de juny, a partir de les 9:30 h, serà el torn dels aspirants de la II Categoria (fins a 14 anys) i I Categoria (fins a 11 anys).

Pel que fa al repertori, en la I Categoria (màxim 12 minuts) s’interpretarà una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció. En II Categoria (entre 15 i 20 minuts), es tocarà una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció. Finalment, en la III Categoria (de 25 a 30 minuts), els joves hauran d’interpretar una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció, el primer moviment ràpid d’una sonata clàssica i una o diverses peces de lliure elecció.

El lliurament de premis, que van dels 200 als 2.000 €, tindrà lloc el dissabte, 29 de juny, a les 19 h, a la sala de cambra. El premi més ben dotat econòmicament correspon al guanyador de la III Categoria i inclou un concert a l’Auditori Municipal Enric Granados. En la cerimònia de lliurament de premis, a més de l’entrega dels guardons, els guanyadors oferiran una breu actuació. L’entrada per assistir a l’acte és gratuïta, però hi ha aforament limitat i per això cal invitació, que es pot recollir a la taquilla de l’Auditori.

Un jurat especial

El jurat d’aquesta quarta edició, amb el paer en cap, Fèlix Larrosa, com a president d’honor, està integrat per Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona; Vladislav Bronevetzky, concertista, pedagog i professor de l’ESMUC a Barcelona; Uta Weyand, pianista alemanya fundadora de la Pianale Academie i Pianale Junior, a Fulda; Marta Zabaleta, pianista basca professora del Centre Superior de Música del País Basc – Musikene, i directora de l’Acadèmia Marshall, fundada per Enric Granados; Purificació Terrado, pianista i directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida; Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida, i Organitzador del Concurs Internacional Ricard Viñes; i Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.

Com a activitat paral·lela, enguany destaca la instal·lació d’un piano al vestíbul de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per incentivar les actuacions pianístiques i portar els efectes positius de la música a la comunitat hospitalària. Diversos participants en el Concurs Ricard Viñes, alumnes de les Escoles de Música, professionals sanitaris i pianistes tocaran el piano fins dissabte, 29 de juny, de 10 a 19 h.