Tres graduats i màsters per la Universitat de Lleida (UdL), l'Àlex Falces, la Josephine Iglesias i el Pau Millera, són actualment docents a la carrera d'espanyol a la Binhai School of Foreign Affairs de la Xina. Mentre que per a Falces serà el seu tercer any a Binhai, la Josephine Iglesias i el Pau Millera s'han incorporat fa pocs dies al cos docent d'aquesta escola que depèn de la Universitat de Tianjin. Els tres donen classes en la titulació que equivaldria al grau de Filologia Hispànica de la UdL, però amb més continguts d'aprenentatge bàsic de llengua i cultura espanyola, i en els cursos preparatoris per als diplomes DELE, els títols que acrediten les competències d'espanyol que expedeix l'Instituto Cervantes.
Àlex Falces és graduat en Educació Primària per la Universitat de Lleida i màster en Ensenyament d'espanyol/català per a immigrants; un màster que també ha superat Pau Millera, graduat en Filologia Hispànica. La Josephine Iglesias és graduada en Dret i en Història, a més de màster en Advocacia.
Formaran un equip al Centre de Cultures Hispàniques a Xina
Segons explica Xavier Terrado, director del Diploma d'estudis hispànics de la UdL, tots tres formaran equip per ajudar a desenvolupar el Centre de Cultures Hispàniques que la Binhai School of Foreign Affairs vol posar en marxa per dinamitzar aquesta àrea de coneixement.
En aquest sentit, Julián Acebrón, professor de la UdL viatjarà aquesta tardor a Binhai per impulsar el projecte, mentre que aquest novembre, el rector d'aquest centre, Shan Tirui, visitarà la Universitat de Lleida amb el mateix objectiu. La Universitat de Lleida té, des del 2005, un conveni de col·laboració amb la Universitat d'Estudis Estrangers de Tianjin. Actualment una quarantena d'estudiants d'aquesta universitat i també de l'escola de Binhai estudien el tercer any de la seva carrera d'espanyol a la UdL.
Alumnes de mobilitat a la UdL
Un total de 255 alumnes de mobilitat ha començat el curs 2018-2019 a la Universitat de Lleida (UdL), 24 més que el primer quadrimestres del curs passat, segons les dades de la unitat de Relacions Internacionals de la UdL. Provenen de 40 països d'Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. L'estudiantat xinès se situa com el col·lectiu més nombrós, amb 48 joves; seguits pels 47 alumnes d’Itàlia, els 31 del Brasil i els 26 de Mèxic. La UdL també rep aquest primer quadrimestre joves de punts tan diversos com ara Ghana, Etiòpia o Nepal; tot i que també n'hi ha 9 de diferents localitats de l'Estat espanyol mercès al programa SICUE. Es preveu que amb l'alumnat que arribaà el segon quadrimestre se superarà la xifra de 399 estudiants assolida el curs 2017-2018.
Per centres, la Facultat de Lletres és la que acull el major nombre d'alumnes forans (75, inclosos els del Diploma d’Estudis Hispànics). La segueixen l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (52), la Facultat de Dret, Economia i Turisme (45) i l'Escola Politècnica Superior (29). La Facultat de Medicina rep 22 alumnes i la d'Infermeria i Fisioteràpia, 13. Completen la llista la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, amb 8 estudiants de mobilitat, i dos centres adscrits, l'INEFC-Lleida, amb 6 alumnes estrangers en aquest primer quadrimestre i Ostelea, amb 5.
La majoria d'aquest alumnat, 99 nois i noies, arriba a Lleida gràcies al programa Erasmus+ (82, Erasmus Estudis de països del programa Erasmus; 16, Erasmus Estudis de països associats al programa; i 1, Erasmus Pràctiques); seguit pel programa Mobilitat UdL (85). El Diploma d'Estudis Hispànics també aporta un bon gruix d'estudiantat xinès (43) també aporta un bon gruix d'estudiantat xinès (43). Setze pertanyen al programa Erasmus Mundus, 9 al programa SICUE i 3 al programa d’estudiantat visitant.
Aquests estudiants han participat en diferents activitats d’integració a la universitat i la ciutat que han tingut lloc durant les dos setmanes prèvies a l’inici de les classes, inclosos els cursos de català inicial, en els que han participat 148 d’aquests alumnes. L'acte d'acollida a una representació d'aquest alumnat de mobilitat va tenir lloc la tarda de dijous al Saló Víctor Siurana encapçalat per les vicerectores de Relacions Internacionals i Cooperació, Àstrid Ballesta, i la d'Estudiants, Neus Vila. També es va programar una actuació de la Coral UniCorn de la UdL i una exhibició de la colla sardanista Dolç Infern i de la colla castellera Marracos UdL, aquestes últimes al claustre de la Pensativa.