Alerta: Campanya intensiva de controls de transport escolar, de menors i viatgers

El Servei Català de Trànsit coordina, juntament amb Mossos d’Esquadra i policia local, una campanya intensiva de controls de transport escolar, de menors i viatgers, tant en zona interurbana com en zona urbana. L’acció es durà a terme entre aquest dilluns, dia 30 de gener, fins al proper 5 de febrer.

Coincidint amb la represa de l’escola després de les vacances de Nadal i, per tant, amb més mobilitat d’aquest tipus de transports, els agents vigilaran sobretot les condicions administratives, del servei i dels vehicles. Entre d’altres aspectes, controlaran si disposen d’una autorització administrativa específica per a realitzar el servei; l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil; o el compliment de les parades o itineraris fixats. Aquestes inspeccions tenen com a objectiu garantir i augmentar la seguretat viària dels desplaçaments col·lectius que es fan amb autocars. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En la mateixa campanya d’inspecció de transport escolar, menors i de viatgers de l’any passat, en una setmana, es van sancionar 126 vehicles dels 599 controlats. La majoria d’autocars i autobusos denunciats van ser per les condicions del vehicle i per incomplir les condicions administratives. 

Convé recordar que la ciutadania (usuaris, pares, professors) pot col·laborar en la tasca de denúncia d’irregularitats en aquest tipus de transport trucant al telèfon 112.

El 90% dels accidents del transport escolar són al pujar o baixar de l’autobús. Solen ser atropellaments per distracció del menor, el conductor o els pares. Alguns consells bàsics són:

– Extremar la precaució a l’hora de pujar i baixar del vehicle per no patir cap accident.

– Anar asseguts correctament durant tota la ruta i procurar no aixecar-se fins que l’autocar no estigui completament aturat.

Convé destacar que recentment el Servei Català de Trànsit ha publicat un dossier tècnic sobre Disseny d’entorns i itineraris escolars: anant a l’escola d’una manera saludable, sostenible i segura. El document pretén ser una guia de desenvolupament tècnic per als municipis en la promoció d’una mobilitat urbana més sostenible que proporcioni als infants itineraris segurs cap a l’escola i que afavoreixi i estimuli els desplaçaments a peu, en bicicleta o transport públic.