Societat

Atenció conductors: La tractorada contra la plaga de conills col·lapsarà Lleida aquest divendres

La plataforma convocant afirma que «és la pitjor plaga que hi ha»

Helena Rius
  • març 2, 2023
  • 4 min read
Atenció conductors: La tractorada contra la plaga de conills col·lapsarà Lleida aquest divendres

Unió de Pagesos convoca a la pagesia perquè participi aquest divendres a la manifestació amb tractors impulsada per la plataforma Pagesos o Conills, a Lleida, contra els greus danys de la plaga de conills als cultius de la Plana de Lleida, i perquè les administracions hi donin una resposta urgent i definitiva.

Segons els portaveus d’aquesta plataforma, que aquest dimecres van fer una roda de premsa a la seu d’Unió de Pagesos a Lleida, «no hi ha hagut cap circumstància climatològica que ens hagi fet perdre tants diners com els conills» i afegeixen que aquesta plaga «és una mort lenta, sense fer soroll, surten de nit i no es deixen veure. Si no es veuen diuen que no n’hi ha tants».

El recorregut començarà a Lleida a les 8.00 hores. Els pagesos i pageses que vinguin de les poblacions de la ruta nord es trobaran al Pavelló Barris Nord a aquesta hora, i els que vinguin de les de la ruta sud, al pàrquing del Decathlon a la mateixa hora. Les dues marxes seguiran fins a Prat de la Riba, on aparcaran els tractors per anar a peu fins a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, al carrer Camp de Mart. En aquest punt, representants de la Plataforma Pagesos o Conills llegiran un manifest que després lliuraran al director dels Serveis Territorials, Ferran de Noguera.

La intenció dels organitzadors d’aquesta mobilització és «col·lapsar» aquell dia la ciutat de Lleida amb la presència de molts tractors i pagesos als carrers de la capital del Segrià.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els manifestants continuaran amb la tractorada fins a la seu de la Subdelegació del Govern estatal a Lleida, a la plaça de la Pau. Els de la ruta nord passaran per Rambla d’Aragó, Avinguda Blondel i Rambla Ferran, i els de la ruta sud, per Rambla d’Aragó, plaça Ricard Vinyes, Prat de la Riba, Príncep de Viana i Rambla Ferran.

Després de trobar-se les dues rutes a la Subdelegació del Govern estatal, un representant d’Unió de Pagesos i un de cada organització que donen suport a la plataforma, llegiran, cadascú, un manifest i, posteriorment, el lliuraran al subdelegat, José Crespín.

A la tractorada hi participaran, per part d’Unió de Pagesos, Joan Caball, coordinador nacional del sindicat; Ramon Comes, responsable de Fauna Cinegètica; Jaume Pedrós i Antoni Borràs, membres de la Comissió Permanent; Josep Sellart, coordinador territorial de la Plana de Lleida, i Nèstor Serra, coordinador del Segrià, entre altres sindicalistes.

«És una desgràcia el que està passant», deien ahir els pagesos, «ja no cal que sembrem». Els conills que arrasen els camps són de majors dimensions que els de tota la vida. «Són més agressius, pesen uns 400 grams més que els normals de sempre, tenen més cries i fan més d’una cria a l’any», explicaven ahir.

El comportament d’aquests animals ha fet que des del centre d’investigació CSIC amb seu a Madrid s’estiguin fent estudis de com són exactament aquests exemplars que campen per Ponent. Un pagès de Verdú, on va néixer la plataforma, deia ahir que en aquest poble de l’Urgell s’han arribat a comptabilitzar 1.500 conills per quilòmetre quadrat. La densitat correcta seria de solament 50 exemplars.

Helena Rius
Sobre l'Autor

Helena Rius

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *