Sense Categoria

El tractament de l’apnea del son permet millorar la disfunció erèctil dels afectats, segons l’IRBLleida

Avatar
  • agost 28, 2018
  • 3 min read

Grup d'investigadors encapçalats pel doctor Barbé | LleidaDiari.cat

 

Un estudi en què han participat investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) i del Grup d'Investigació Traslacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), coordinat per Ferran Barbé, ha confirmat l'estreta relació entre la síndrome de l'apnea obstructiva del son (SAOS) i la disfunció erèctil (DE), que afecta un de cada dos homes amb aquest diagnòstic. L'estudi també ha avaluat l'efecte sobre la disfunció erèctil que té el tractament amb pressió positiva contínua a les vies respiratòries (CPAP) i ha constatat la millora en la satisfacció sexual dels pacients que van seguir aquesta estratègia terapèutica. Els resultats han estat publicats recentment a la prestigiosa revista PLoS ONE.

 

La investigació ha analitzat dades de 150 pacients diagnosticats amb SAOS a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida entre els anys 2013 i 2016. «L'estudi ha revelat una prevalença de disfunció erèctil del 51%, cosa que confirma l'estreta relació entre ambdues patologies i obre la porta a la implementació de programes de cribratge», explica Mercè Pascual, doctora del servei d'Urologia que ha liderat la investigació. En una segona fase l'estudi va avaluar l'efecte del tractament amb CPAP en 75 pacients amb SAOS i DE escollits de forma aleatòria. La meitat dels pacients van rebre tractament amb CPAP durant tres mesos i van reportar un augment significatiu de la seva satisfacció sexual.

 

No obstant això, segons els investigadors, no va ser possible confirmar l'eficàcia d'una estratègia terapèutica focalitzada únicament en el tractament amb CPAP per tractar la disfunció erèctil. «El tractament no va tenir impacte en els perfils psicològics, hormonals o bioquímics dels pacients. Per tot això, l'estudi no va poder determinar de manera concloent que la CPAP sigui eficaç com a tractament exclusiu de la disfunció erèctil en pacients amb SAOS», explica Manuel Sánchez de la Torre, coordinador de l'estudi i investigador del CIBERES a l'Hospital Arnau.

 

La SAOS es caracteritza perquè la persona presenta episodis repetits d'obstrucció o de col·lapse de la via aèria superior que tenen lloc durant el son. S'associa freqüentment a la hipertensió, el càncer i les malalties cardiovasculars. L'aplicació de la pressió positiva contínua en la via superior millora la qualitat de vida i disminueix moderadament la pressió arterial, principalment amb pacients amb hipertensió resistent. La SAOS és una malaltia crònica que té una prevalença creixent que augmenta amb l'edat. S'estima una prevalença d'un 10% en població adulta.

 

Què és la disfunció erèctil?

La disfunció erèctil es defineix com la incapacitat persistent per aconseguir i mantenir una erecció suficient per permetre un rendiment sexual satisfactori. Es tracta d'un fenomen freqüent que afecta un 20% dels homes de 30 a 70 anys i que té una forta relació amb l'edat. No obstant això, els primers estudis que relacionen la DE amb la SAOS han descrit una prevalença de DE de fins al 69% entre els pacients amb SAOS. A més, en aquests pacients es considera que la DE és un factor de risc per a futures complicacions cardiovasculars.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *